Bertha_Benz_at_the_age_of_18Mungkin ramai yang sudah mengenali Karl Benz , Jurutera dan Pembangun kereta pertama dunia . Namun di sebalik kejayaan beliau adalah sebenarnya isteri beliau sendiri,  Sebagai Isteri dan rakan kongsi peniagaan . Isteri beliau , Bertha Benz adalah pemandu pertama dunia yang telah melakukan pemanduan jarak jauh iaitu sejauh 106 KM pada tahun 1886 Dan sekaligus tindakan beliau telah mempopulerkan kereta ciptaan suami beliau Karl Benz yang sebelum ini tidak mendapat perhatian umum kerana mengangap pada masa itu agak mustahil kereta berkuasa enjin mampu berjalan jauh berbanding kuda .

bertha-benz-930x360-710x360
Berthy memandu kereta ciptaan suami beliau dan menjadi promosi mempopularkan kereta ciptaan Karl Benz

Pada zaman tersebut , enjin hanya di gunakan bagi tujuan industri dan perusahaan . Karl Benz telah mengubah enjin bagi digunakan sebagai kenderaan dengan mengambil rangka dari basikal dan bermula pada situ lah tercipta sejarah pembangunan Kereta.

Kereta yang di reka dengan roda dan rangka basikal ini mengunakan satu kawalan dan hanya terdapat satu tempat duduk sahaja bagi penungang . Selepas peristiwa ini Karl Benz telah mencipta kereta yang menyediakan 2 tenpat duduk . Maka sekarang terhasil lah kereta-kereta berjenama Mercedes Benz

 

Jadi jika anda adalah seorang jurutera atau pun pereka mahupun seorang programmer , Cuba anda jadikan isteri anda sebagai rakan kongsi kerana perempuan terbukti mempunyai bakat dalam promosi .

😀

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM