Ramai yang menyangka kemelut di antara pemandu teksi dan perkhidmatan perkongsian kenderaan sudah berakhir tahun lalu. Tindakan kerajaan untuk membenarkan perkhidmatan Uber dan Grab dipandang sebagai langkah positif oleh pengguna yang bosan dengan perkhidmatan teksi yang buruk. Nampaknya rumah sudah siap tetapi pahat masih berbunyi.

MyTeksi Protes

Seramai 50 orang pemandu teksi yang mewakili Jawatankuasa Bertindak Pemandu Teksi Lembah Klang melakukan demo di hadapan Parlimen pagi tadi. Demo dilakukan kerana kesal dengan tindakan kerajaan membenarkan Uber dan Grab beroperasi “secara tidak sah”. Kewujudan mereka menyebabkan pemandu teksi menghadapi masalah mendapatkan pelanggan sekaligus mengurangkan pendapatan mereka. Mereka turut menyerahkan memorandum kepada Perdana Menteri, Menteri Besar Selangor dan Menteri Di Pejabat Perdana Menteri Nancy Shukri.

Kerana jumlah teksi terlalu banyak bersaing dengan perkhidmatan perkongsian kereta, mereka mencadangkan perkhidmatan teksi dihapuskan terus. Pemandu teksi sedia ada kemudian dibenarkan menggunakan kenderaan peribadi tanpa perlu mengikuti pelbagai peraturan yang perlu dipatuhi pemandu teksi.

Sumber : amanz.my

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.