keylogger-fbiAmaran teah di keluarkan oleh pihak FBI US tentang kewujudan keyloger yang menyerupai pengecharge USB yang mampu merekodkan apa yang anda taip pada papan kekunci tanpa wayar microsoft .Peralatan ini di lengkapi dengan antaramuka web yang membolehkan pemiliknya melihat maklumat melalui web juga tersedia kemampuan untuk menghantar maklumat sms apa yang di taip mangsa seperti kata laluan dan url laman web yang di layari.  Keyloger ini bukan sahaja akan hidup apabila ia di pasang pada puncucuk elektrik malah setelah ia di cabut , ia masih berfungsi kerana terdapat kemampuan menyimpan tenaga bateri bersamanya.

Menurut penyelidik keselamatan Samy  Kamkar , yang membangunkan POC peranti ini yang mengunakan papan litar arduino bersama android keupayaan ianya di bangunkan bagi tujuan mencuri data pada rangkaian tanpa wayar anda boleh di buat, ia juga yang mampu mencuri maklumat anda dalam rangkaian tanpa anda sedari terutamanya maklumat yang tidak di sulitkan .

keysweepersmall
Rupabentuk keysweepers
sms
SMS yang di hantar oleh peranti ini

Peranti ini masih tidak di jual di pasaran namun boleh di buat  dan mampu di kembangkan dalam pelbagai bentuk dan kemampuan . Kod sumber program ini juga telah di kongsikan dan boleh di muatnaik .

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.