1color-orange-lightbg@2xBagi pembangunan aplikasi , masalah yang sering timbul adalah apabila ingin menghantar aplikasi yang telah di tambah baik kepada aplikasi sedia ada. Selain itu bagi syarikat yang mempunyai ramai pembangun , mengabungkan kod yang telah di ubah oleh setiap pembangun amatlah merumitkan.

Anda pernah dengar aplikasi git ? paling terkenal adalah github yang mana ianya adalah percuma pada sistem terbuka dan untuk sistem peribadi terkawal ianya perlu berbayar. Atau anda boleh juga mencuba bitbucket ia percuma untuk projek terkawal namun untuk membangunkan denga lebih ramai pembangun , bayaran tertentu di tetapkan.

Aplikasi git kini amat populer di kalangan pembangun sistem di seluruh dunia. Syarikat-syarikat teknologi besar telah mengunakan aplikasi ini dan menjadi kan prasyarat untuk pengambilan kakitangan mereka sekarang. Malah berkerja secara talian amat sesuai dengan pengunaan aplikasi ini.

Bagi penguna perisian sumber terbuka , Jangan lupa mencuba gitlab  gitlab adalah clone kepada github .  Gitlab yang mempunyai pelbagai lesen yang boleh digunakan untuk yang berbayar.

perisian git adalah perisian sumber terbuka , namun perisan asal git tidak mempunyai antaramuka web dan panel kawalan web seperti penggunaan senarai di atas. manual dan ‘client’ git boleh di buat naik menerusi http://git-scm.com

 

Gambarajah bagaimana pembangun sistem boleh manafaatkan pengunaan git dalam operasi mereka.

Di bawan ini adalah arahan-arahan git

 

Di bawah ini perkongsian cara pengunaan git

http://kidino.github.io/buku-git/#!pengenalan

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM