TECHNOLOGY PARK MALAYSIA (TPM), 13 OKT – Pusat Nanoteknologi Kebangsaan (NNC) dibawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berjaya menganjurkan Program Nano Kebangsaan (NanoKEB 2017) dengan penuh gilang-gemilang selari dengan pelancaran National Innovation and Creative Economy Expo 2017 (NICE’17) bermula 9-16 Oktober yang bertempat di Technology Park Malaysia (TPM), Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

NanoKEB 2017 merupakan sebahagian daripada aktiviti anjuran NNC dalam usaha memberi pendedahan kepada umum mengenai nanoteknologi yang bertindak sebagai satu bentuk budaya serta sumber ekonomi ke arah sebuah negara berinovasi dan berpendapatan tinggi.

NNC turut menganjurkan Pertandingan Projek Penyelidikan Inovasi Nanoteknologi (PIN) 2017 sekaligus memberi peluang kepada pelajar-pelajar Ijazah Sarjana serta Doktor Falsafah dalam mengetengahkan idea-idea kreatif mereka yang berinovatif untuk diserapkan dalam penyelidikan supaya mampu dilaksanakan bagi pembangunan nanoteknologi dan penghasilan bahan untuk diaplikasikan dalam pelbagai sektor industri.

Pada masa yang sama, pihak NNC turut membuka peluang kepada pelajar-pelajar sekolah menengah yang berkebolehan menyampaikan idea kreatif mereka berkaitan pemahaman dalam bidang nanoteknologi melalui Pertandingan Penulisan Esei Nanoteknologi (PENT) 2017. Dengan memberi pendedahan awal sejak dibangku sekolah, generasi muda akan lebih memahami tentang kelebihan serta peluang di masa hadapan dalam bidang nanoteknologi. Perkara ini turut membuka ruang imaginasi yang luas berkaitan Sains dan Teknologi yang lebih berinovatif yang berpotensi besar dilaksanakan pada masa akan datang.

Selari dengan tema TN50, Aplikasi Nanoteknologi Menuju 2050′, NNC dengan kerjasama Persatuan Sains dan Teknologi Keadaan Pepejal Malaysia (MASS) yang bertindak sebagai Jawatankuasa Saintifik peringkat kebangsaan turut berjaya menganjurkan Pertandingan Olympiad Nenoteknologi Malaysia (ONM) 2017. Selepas melalui beberapa peringkat saringan, seramai 16 orang pelajar dari IPTA, IPTS tempatan dan pelajar sekolah menengah telah dinobatkan sebagai pemenang dalam majlis penyampaian hadiah yang disampaikan oleh Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Wira Dr. Abu Bakar Mohamad Diah.

Pihak MajalahSains sempat menemubual secara ringkas pemenang tempat pertama PENT 2017, Noor Syahirah Binti Shuhaimi dari Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa, Kedah.

“Cerpen ini mengenai kehidupan beberapa saintis muda bersama saintis yang berpengalaman dalam melakukan satu projek penyelidikan berkaitan dengan nanoteknologi yang menggunakan robot dalam badan pesakit. Ia turut menyelitkan unsur dendam rakan lama para saintis tersebut yang mahu mencuri idea projek tersebut. Akhirnya dia berjaya ditangkap oleh pihak polis.” Syahirah menceritakan secara ringkas tentang esei beliau itu.

Ditanya tentang perancangan di masa hadapan dalam bidang nanoteknologi, Syahirah berkata beliau mahu terus-menerus memperbaiki projek yang pernah dilaksanakan sebelum ini sehingga di peringkat yang boleh dikomersialkan.

“Saya juga ingin menjadi seorang doktor dan penyelidik perubatan di masa akan datang,” tambahnya sebelum mengakhiri perbualan bersama MajalahSains.

Dengan perlaksanaan NanoKEB 2017 ini, Pusat Nanoteknologi Kebangsaan khususnya bersama-sama dengan MOSTI mahu terus bergerak maju kehadapan dalam menerajui bidang nanoteknologi di samping memanfaatkan ilmu tersebut ke arah penyediaan ekosistem yang kondusif dalam pembangunan negara.

Berikut merupakan senarai nama pemenang PIN 2017 Peringkat Kebangsaan :

KATEGORI SARJANA

TEMPAT

Pertama          : Nur Diyan Bt Mohd Ridzuan, Universiti Sains Malaysia

Kedua              : Nur Azimah Bt Abdul Samad, Universiti Malaya

Ketiga              : Teng Teck Jin, Universiti Sains Malaysia

Saguhati          : Ahmad Illyas Bin Rushdan, Universiti Putra Malaysia

Saguhati          : Isshadiba Faikah Mustafa, Universiti Putra Malaysia  


KATEGORI DOKTOR FALSAFAH

TEMPAT

Pertama : Mohamad Redhwan Bin Abdul Aziz, Universiti Malaysia Pahang 

Kedua   : Siti Nur Azella, Univesiti Teknologi Petronas

Ketiga  : Lee Pui Kee, Univesiti Malaya

Saguhati   : Farhatun Najat Bt Maluin, Universiti Putra Malaysia

Saguhati   : Tan Kee Liew, Universiti Sains Malaysia


KATEGORI SEKOLAH MENENGAH

TEMPAT

Pertama          : Noor Syahirah Binti Shuhaimi, Sek. Men. Sains Sultan Mohamad Jiwa, Kedah

Kedua              : Nurul Syazana Binti Mohamad Zahari, Sek. Men. Seri Manjung Perak

Ketiga              : Nor Batrisyea Balqis Binti Hasnul, Sek. Men Felda Besout Perak

Saguhati          : Mohamad Syafiq Nur Fitri Bin Kassim, Sek. Men. Sains Mara Taiping, Perak

Saguhati          : Nurathirah Binti Roshdan Nizar, Sek. Men. Sains Sultan Mohamad Jiwa, Kedah

Saguhati          : Siti Hawa Maisarah Binti Muhammad Alias, Sek. Men. Sains Sultan, Mohamad Jiwa Kedah

Kredit foto-facebook/nicemostiexpo2017

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.