11 pengumuman utama, termasuk penubuhan sebuah hab inovasi  dan R & D dan juga sebagai pusat serantau bagi data yang besar, telah diumumkan sempena Cyberjaya menyambut ulang tahun ke-20, dalam satu majlis yang disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Pengumuman ini termasuk projek-projek baru, pelaburan dan dana, bertujuan untuk menjadi pemangkin kerjasama strategik dan mempercepatkan transformasi Cyberjaya sebagai hab teknologi global. “Dalam tempoh 20 tahun, Cyberjaya telah mengalami transformasi yang luar biasa;. Dari Hub IT di bawah Koridor Raya Multimedia menjadi Global Tech Hub dan penyumbang penting kepada ekonomi digital Malaysia”. Memandang ke hadapan, kami telah mencapai kemajuan yang tinggi untuk memacu Malaysia dalam ekonomi digital dengan matlamat yang ditetapkan dalam visi Transformasi Negara 2050 (TN50).

Diantara pengumuman lain ialah pelancaran Futurise Centre, projek usaha sama antara Cyberview Sdn Bhd dan Malaysian Global Creativity & Innovation Centre (MaGIC). Pelaburan yang besar lain diumumkan termasuk oleh dari Winhong Information Technology Corporation serta Barrington Group Co.

Satu lagi acara utama pada hari tersebut adalah pengumuman Cyberjaya Innovation Fund for the Future. “Pengumuman hari ini mewakili dengan tepat jenis pertumbuhan yang kita telah sasarkan; sebagai bandar raya bersiap sedia untuk memainkan peranannya dalam memacu negara ke arah mencapai matlamat yang dinyatakan dalam Transformasi Nasional 2050.” Sebagai tech hub enabler ditugaskan untuk memandu Cyberjaya terus transformasi ke dalam Tech Hub Global untuk membangunkan ekosistem holistik yang membolehkan inovasi berkembang maju.

Selepas acara utama, Perdana Menteri memperhatikan perkembangan yang berterusan di tapak Pusat Bandar Cyberjaya, projek mega di Cyberjaya. Satu projek oleh Cyberview dengan kerjasama MRCB Land Sdn Bhd, fasa pertama CCC ini dianggarkan mempunyai Gross Development Value (GDV) RM5.3 bilion lebih daripada dalam masa 7 tahun dan akan terdiri daripada blok komersial, dan kedai-kedai, kompleks kediaman dan pusat konvensyen.

Perdana Menteri juga telah diberi maklumat terkini Hospital Cyberjaya, dengan kemudahan 288 katil yang akan kos RM500 juta dan dijangka siap pada tahun 2020, di samping kemajuan inisiatif Cyberjaya’s Cashless Society, menampilkan demonstrasi daripada solution providers termasuk MasterCard dan startups seperti Prime Keeper, oBike, Luxtag dan BillPlz.

sumber : http://techoais.com/

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.