TechSemut Malaysia

Perisian Ini Membantu Anda Menyemak Komputer Windows Anda Terdedah Dengan Bahaya EternalBlue

Perisian Ini Membantu Anda Menyemak Komputer Windows Anda Terdedah Dengan Bahaya EternalBlue

Perisian Ini Membantu Anda Menyemak Komputer Windows Anda Terdedah Dengan Bahaya EternalBlue
Mei 22
13:36 2017

Sepanjang minggu lepas, salah satu perkara hangat yang diperkatakan dalam arena sekuriti adalah berkaitan dengan ransomware WannaCry. Ransomware ini mengambil kerentanan komputer Windows yang dinamakan sebagai EternalBlue, dimana mengambil kaedah implementasi melalui Server Message Block (SMB) di Windows.

Kerentanan ini adalah hasil yang dibangunkan oleh NSA untuk mengodam dan mengakses komputer yang digunakan oleh pengganas. Walaubagaimanapun, pihak Microsoft sendiri telah menawarkan kemaskini untuk mengatasi masalah ini. Namun, tidak ramai pengguna yang mengemaskini sistem operasi mereka kepada versi terkini Windows, sekaligus membuatkan mereka terdedah kepada pelbagai serangan disebabkan oleh EternalBlue – termasuk WannaCry baru-baru ini.

ESET EternalBlue

Kini, dalam memudahkan pengguna untuk menyemak sama ada komputer anda terdedah terhadap kerentanan ini atau tidak, pembangun perisian sekuriti popular, ESET, telah mengeluarkan sebarang perisian ringkas dinamakan Eset EternalBlue Vulnerability Checker.

Bagi anda yang menggunakan sistem operasi Windows, mungkin boleh memuat-turun perisian ringkas ini, dan menyemak komputer anda sama ada terdedah kepada kerentanan ini atau tidak. Seperti biasa, sentiasa kemaskini perisian dan sistem operasi anda untuk memastikan anda terlindung dengan pelbagai serangan sekuriti yang tidak diingini.

Muat-Turun Eset EternalBlue Vulnerability Checker

Sumber : amanz.my

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com