TechSemut Malaysia

Perkhidmatan Motor Membawa Penumpang Dego Ride Salah Di Sisi Undang-Undang

Perkhidmatan Motor Membawa Penumpang Dego Ride Salah Di Sisi Undang-Undang

Perkhidmatan Motor Membawa Penumpang Dego Ride Salah Di Sisi Undang-Undang
Januari 24
04:30 2017

Sejak kebelakangan ini terdapat pelbagai perkhidmatan perkongsian kenderaan yang beroperasi di ibu negara. Uber dan Grab menjadi pesaing kepada perkhidmatan teksi sehingga menimbulkan rasa kurang puas hari di kalangan pemandu teksi. Selain itu Dego Ride juga memulakan operasi November tahun lalu yang menawarkan perkhidmatan membawa penumpang jarak dekat di Kuala Lumpur.

PDRM - Kenderaan ElektrikMenurut laporan Bernama, Datuk Abdul Aziz Kaprawi yang merupakan Timbalan Menteri Pengangkutan mengumumkan perkhidmatan teksi dua roda ini salah di bawah Akta Pengangkutan Jalan. Di Malaysia setakat ini hanya kenderaan beroda empat dibenarkan membawa penumpang secara berbayar. Tidak diketahui sama ada pihak berwajib akan mula menjalankan operasi memantau perkhidmatan Dego Ride. Selain perkhidmatan membawa penumpang, Dego Ride turut menawarkan perkhidmatan penghantaran barang.

Pernah suatu ketika Uber dan Grab berhadapan dengan masalah yang sama sebelum pihak kerajaan mengubah pendirian mereka. Apa pula pendapat anda? Adakah perkhidmatan teksi dua roda ini harus dihentikan atau alternatif lebih murah menentang kesesakan di kota raya?

Source: amanz.my

Label

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

<

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com