TechSemut Malaysia

Perniagaan Telefon Pintar Microsoft Mencatatkan Penurunan Perolehan Sebanyak 81%

Perniagaan Telefon Pintar Microsoft Mencatatkan Penurunan Perolehan Sebanyak 81%

Perniagaan Telefon Pintar Microsoft Mencatatkan Penurunan Perolehan Sebanyak 81%
Januari 28
08:41 2017

Umum diketahui tahun lalu buat pertama kali dalam sejarah iPhone, jumlah jualan menurun. Saingan dari pengeluar lain dengan harga jualan lebih mampu milik memberikan saingan kepada Apple terutamanya di pasaran China. Kegagalan mencapai sasaran jualan menyebabkan gaji Tim Cook dipotong sebanyak beberapa juta Dollar. Penurunan jualan Apple ini sebenarnya kecil jika dibandingkan dengan apa yang berlaku kepada Microsoft.

Laporan kewangan untuk suku ke-empat 2016 Microsoft menunjukkan bahagian perniagaan telefon pintar  mencatatkan penurunan perolehan sebanyak 81% berbanding suku yang sama tahun 2015. Pada suku ke-empat 2015 hampir 5 Juta peranti berjaya dijual. Ini bermakna kurang 1 Juta telefon pintar Microsoft terjual pada suku yang sama tahun lalu.

Apa yang berlaku ini adalah dijangka kerana Microsoft tidak menumpukan perhatian kepada bahagian telefon pintar mereka tahun lalu. Tahun ini mereka akan cuba bangkit dengan ura-ura pelancaran peranti Microsoft Surface Phone. Pasaran peranti pintar sekarang dikuasai Android dan iOS. Adakah Surface Phone akan akhirnya memecahkan duopoli ini? Jawapan akan diketahui apabila ia dilancarkan kelak.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

CAPTCHA

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com