Umum diketahui tahun lalu buat pertama kali dalam sejarah iPhone, jumlah jualan menurun. Saingan dari pengeluar lain dengan harga jualan lebih mampu milik memberikan saingan kepada Apple terutamanya di pasaran China. Kegagalan mencapai sasaran jualan menyebabkan gaji Tim Cook dipotong sebanyak beberapa juta Dollar. Penurunan jualan Apple ini sebenarnya kecil jika dibandingkan dengan apa yang berlaku kepada Microsoft.

Laporan kewangan untuk suku ke-empat 2016 Microsoft menunjukkan bahagian perniagaan telefon pintarĀ  mencatatkan penurunan perolehan sebanyak 81% berbanding suku yang sama tahun 2015. Pada suku ke-empat 2015 hampir 5 Juta peranti berjaya dijual. Ini bermakna kurang 1 Juta telefon pintar Microsoft terjual pada suku yang sama tahun lalu.

Apa yang berlaku ini adalah dijangka kerana Microsoft tidak menumpukan perhatian kepada bahagian telefon pintar mereka tahun lalu. Tahun ini mereka akan cuba bangkit dengan ura-ura pelancaran peranti Microsoft Surface Phone. Pasaran peranti pintar sekarang dikuasai Android dan iOS. Adakah Surface Phone akan akhirnya memecahkan duopoli ini? Jawapan akan diketahui apabila ia dilancarkan kelak.

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.