TechSemut Malaysia

Pertandingan Innovation, Inventive and Creative Exhibition (IICE), UiTM mendapat Perhatian MOSTI

Pertandingan Innovation, Inventive and Creative Exhibition (IICE), UiTM mendapat Perhatian MOSTI

Pertandingan Innovation, Inventive and Creative Exhibition (IICE), UiTM mendapat Perhatian MOSTI
November 13
05:02 2017

Laporan Oleh: Zati Izni Bt Achmy

Innovation, Inventive and Creative Exhibition (IICE) merupakan sebuah pertandingan inovasi yang dianjurkan oleh persatuan mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pemulihan Cara Kerja dengan kerjasama antara semua persatuan Fakulti Sains Kesihatan, UiTM Puncak Alam. Matlamat program ini adalah untuk mencungkil bakat terpendam para pelajar Fakulti Sains Kesihatan dan juga fakulti-fakulti lain di cawangan UiTM seluruh Malaysia dalam menghasilkan produk inovasi dan kreativiti serta membentuk budaya mereka cipta perkara baru yang datang dari pelbagai sumber. Selain itu, program ini juga bermatlamat untuk melahirkan para pelajar Fakulti Sains Kesihatan dan fakulti-fakulti lain yang berdaya saing dan mempunyai pemikiran yang kreatif dan inovatif dalam segenap aspek kehidupan.

IICE bertemakan ‘Innovation for Advance, Inventive to Survive’ telah menyaksikan pendaftaran sebanyak 54 kumpulan iaitu seramai 225 mahasiswa UiTM di seluruh Malaysia. Kumpulan yang menyertai perlu menghantar abstrak telebih dahulu dan abstrak tersebut ditapis sebelum kumpulan tersebut dikira layak untuk bertanding.

Pertandingan ini mempunyai tiga kategori iaitu invention, innovation dan design. Invention merangkumi produk dan prototaip, innovation pula merangkumi idea, konsep, sistem, proses, teknologi, perisian dan program manakala design merangkumi visual, kerja seni dan filem pendek. Setiap kumpulan diberi kebebasan untuk mendaftar di bawah kategori yang diigini.

Antara kumpulan yang menyertai Innovation, Inventive and Creative Exhibition ( IICE)
Peserta mempamerkan kreativiti dan hasil kerja mereka

Barisan juri yang dijemput untuk menilai produk, idea atau proses yang dipertandingkan oleh para peserta hadir daripada latar belakang yang berbeza dan berpotensi dalam setiap bidang yang diceburi. Antara barisan juri yang hadir ialah Prof. Ir. Dr. Ismail Bin Musirin (Pengarah ACC), Prof. Madya Dr. Sr. Syahrul Nizam Bin Kamaruzzaman (Pensyarah Fakulti Alam Bina, UM), En. Amirollah Bin Abdul Wahab (Pengurus Kejuruteraan Perindustrian, DDEC), En. Robest Yong (Innopreneurs MINDS), Dr. Intan Salwani Binti Mohamed (Research Fellow, Accounting Research Institute UiTM S. Alam), Dr. Mohd Khadri Bin Shahar (Institusi Penyelidikan Perubatan), En. Razif Bin Dasiman (Pensyarah Fakulti Sains Kesihatan UiTM P. Alam), En. Mohd Ramadan Bin Abdul Hamid (Pensyarah Fakulti Sains Kesihatan UiTM P. Alam) dan Dr. Mohd Haidzir Bin Abdul Manaf (Pensyarah Fakulti Sains Kesihatan UiTM P. Alam).

Produk yang dihasilkan oleh para peserta dinilai dengan begitu cermat dan saksama dengan menilai setiap aspek daripada aspek kegunaan produk hingga ke nilai kosmetik yang ada pada sesebuah produk itu.

Barisan juri yang hadir untuk menilai kreativiti peserta Innovation, Inventive and Creative Exhibition (IICE)
YB Datuk Wira Dr. Abu Bakar Mohamad bersalaman dengan Prof Emeritus Datuk Dr Hassan Said (Naib Canselor UiTM) selepas merasmikan Innovation, Inventive and Creative Exhibition (IICE)

YB Datuk Wira Dr Abu Bakar Mohamad Diah selaku Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi telah hadir bagi merasmikan pertandingan inovasi bagi Program Innovation, Inventive and Creative Exhibition (IICE 2017). Dalam ucapan beliau, beliau begitu teruja dengan sambutan yang diterima dan begitu kagum dengan idea-idea para mahasiswa yang hadir bagi mempromosikan dan menyerlahkan bakat mereka dalam mencipta sesuatu produk baharu bagi kemudahan masa akan datang.

Beliau juga memberitahu dalam ucapannya bahawa beliau ingin sekali membantu mahasiswa institusi pengajian tinggi dalam mempromosikan produk yang berpotensi tinggi untuk dipasarkan di pasaran luar sama ada dalam negara atau luar negara.

Peserta dari Fakulti Sains Kesihatan, UiTM Puncak Alam yang berjaya merangkul anugerah “Best idea award”, Potential project award” dan “Diamond award”.

Hasil daripada pertandingan inovasi ini dapat dilihat bahawa setiap fakulti mampu menghasilkan produk inovasi yang begitu mengagumkan walaupun mereka datang dari latar belakang jurusan yang berbeza. Terdapat beberapa anugerah yang dberikan kepada para peserta iaitu “Best Idea Award”, “Best Poster Presentation and Booth Award”, “Best Potential Award” dan “Diamond Award”. 3 daripada anugerah ini dirangkul oleh peserta dari Fakulti Sains Kesihatan, UiTM Puncak Alam dan 1 anugerah berjaya dirangkul oleh peserta dari Fakulti Sains dan Matematik, UiTM Shah Alam. Jelaslah, inovasi tidak memandang kepada latar belakang jurusan seseorang mahasiswa. Namun yang dilihat adalah kreativiti dan nilai reka cipta yang ada dalam diri seseorang individu itu sendiri. Pertandingan inovasi ini mampu membuka mata pihak yang terlibat untuk memasarkan produk-produk yang berpotensi tinggi untuk dipasarkan ini.

Peserta dari Fakulti Sains dan Matematik berjaya memenangi anugerah “Best poster presentation and Booth award” bersama rakan-rakan yang turut hadir memberi sokongan

Catatan : Penulis merupakan Mahasiswa UiTM Puncak Alam
Fakulti Sains Kesihatan, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Puncak Alam

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com