TCfreeflow_1stMenurut laman portal paultan , Pihak plus di jangka akan memperkenalkan kaedah bayaran pantas tanpa tol menjelang tahun 2018 . Perkhidmatan seperti ini yang telah lama di gunakan di negara jiran kita iaitu singapura dan beberapa negara maju lain  akan digunakan bagi memudahkan dan mempercepatkan aliran trafik di plaza-plaza tol kendalian PLUS. Menurut CEO PLUS , Muhammad Fuad Khusairi .  Pendekatan baru ini adalah sedang dalam kajian pihak mereka.

Saturn
Pengimbas pembayaran

 

Sistem yang di beri nama Multi-Lane Aliran Percuma (Multi-Lane Free Flow)  di reka dengan laluan gate akan di bena tanpa plaza tol dan pengesan akan di pasang pada setiap palang . Seperti kaedah Smart Tag namun dengan sistem ini , proses pembacaan lebih laju tanpa pemandu memperlahankan kenderaan di samping tiada palang penghadang diperlukan.

 

 

Perancangan mengunakan MLFF  ini sebenarnya telah di buat pada 2008 lagi namun sehingga sekarang ianya masih di peringkat kajian . Dengan adanya sistem ini di harap agar aliran kenderaan di plaza-plaza tol kendalian PLUS akan menjadi lebih lancar dan tiada kesesakan yang belaku di waktu puncak disebabkan faktor kutipan tol di plaza tol atau kegagalan bacaan Smart Tag .

Sumber :-

http://paultan.org/2015/04/29/plus-to-introduce-gantry-toll-system-in-2018

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM