Virtualisasi (Virtualization) adalah kaedah di mana sistem operasi dan aplikasi di jalankan oleh pelayan  vitual di dalam satu  pelayan perkakasan . Kaedah ini digunakan bagi mengoptimumkan kadar pengunaan pemporose yang semakin meningkat ketika ini. Virtualisasi bukan sahaja dapat mengoptimumkan tahap pengunaan pelayan malah ianya juga dapat memudahkan pentadbiran sistem di samping menjimatkan bagi pembelian perkakasan bagi setiap pelayan

screen-startpage-with-clusterproxmox adalah perisan pengurusan pelayan virtual yang telah di bangunkan di bawah lesen sumber terbuka GPL. Perisian ini boleh di muat naik dan di ubah mengikut keperluan anda tanpa sekatan kepada kod sumber nya. yang menarinya tentang proxmox ini adalah antaramuka yg berasaskan web nya ini adalah berkeupayaan seperti aplikasi berbayar yang kosnya berlipat kali ganda harganya . Namun anda perlu tahu bahawa pengunaan aplikasi sumber terbuka ini memerlukan kepakaran dan pengetahuan anda sendiri di samping bantuan komoniti pembangun sumber terbuka.

Jika anda perniaga yang terlalu sibuk dan tiada masa dan kepakaran teknikal , pembangun juga menyediakan bantuan berbayar yang boleh anda dapat dari mereka dengan pantas . Ianya terpulang pada anda .  Yang pastinya aplikasi ini adalah aplikasi yang bermutu dari komuniti sumber terbuka .

 

 

Anda boleh memuat naik aplikasi ini seperti di url di bawah

https://www.proxmox.com/proxmox-ve

 

 

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.