TechSemut Malaysia

Resize Gambar dalam Photoshop

Resize Gambar dalam Photoshop

Resize Gambar dalam Photoshop
Januari 28
15:47 2017
Sebagai permulaan aku akan ajar perkara-perkara basic yang mungkin ramai tak tau atau tak perasan tentang keperluannya. Untuk latihan yang pertama ni aku akan tunjukkan bagaimana mengubah saiz gambar sama ada daripada besar kepada kecil atau sebaliknya. Kebanyakan kita tak perasan yang gambar yang kita ambil menggunakan kamera digital amat besar saiznya. Tujuan utama kamera menghasilkan gambar bersaiz besar adalah untuk kualiti gambar yang lebih baik dan lebih detail. Sesuai untuk dicetak kerana kualitinya. Tetapi banyak kita lupa apabila kita hendak gunakan gambar-gambar itu untuk dimasukkan dalam facebook ke.. dalam laman web ke.. atau nak email kepada orang lain, saiz gambar yang terlalu besar akan mendatangkan masalah bila kita nak buat itu semua. So.. kesimpulannya kalau nak gunakan gambar-gambar itu untuk kegunaan yang bersangkut paut dengan internet dan web, gambar-gambar itu tidak perlulah bersaiz besar. Sekadar sesuai untuk paparan di skrin monitor.
Cara-cara nak resize gambar adalah seperti berikut:
1. Open gambar yang hendak diresize (takkan lupa kot cara nak open.. dah cerita sebelum ni kan?)
2. Klik pada menu Image > Image Size
3. Tetingkap Image Size akan keluar yang menyatakan maklumat saiz gambar tersebut
4. Untuk gambar yang aku pilih ni saiznya kita boleh nampak iaitu 2592×1944 pixel. Besar gak tu kalo nak dimasukkan dalam web atau nak email. Apa yang perlu kita buat hanya tukar nilai di ruangan Width tu.. Aku masukkan nilai 500 untuk width (lebar). Perhatikan yang nilai height (tinggi) tu pun turut berubah. Ini kerana bahagian Constrain Proportions telah ditandakan yang membawa maksud gambar itu telah dikunci agar tak jadi kembang kuncup.. Huhu..
5. Bila dah ok size yang kita nak tu boleh la klik OK. Gambar tu akan jadi kecil seperti yang kita nak. Kaedah ini juga boleh digunakan untuk membesarkan gambar tapi aku tak sarankan la.. Sebab gambar kecil yang dibesarkan memang akan pecah.
6. Save gambar yang diresize tadi dengan klik menu File > Save. Aku akan cerita lebih lanjut pasal nak save ni posting akan datang eh.. Jangan ke mana-mana…. Hehe..

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com