Ketua Setiausaha Negara hari ini telah mengeluarkan kenyataan, mengatakan semua penjawab awam hendaklah memuat-turun aplikasi Gerak Malaysia, MySejahtera dan MyTrace dalam usaha negara untuk membendung penularan Covid-19.

Seperti ramai sedia maklum, pelbagai data yang dikumpulkan melalui aplikasi ini akan digunakan dalam menangani penularan Covid-19, selain memutuskan rantaian Covid-19.

Tiga aplikasi yang ditawarkan oleh kerajaan adalah Gerak Malaysia, MySejahtera dan juga MyTrace. Ketiga-tiganya membawakan fungsi dan penggunaan berbeza.

Gerak Malaysia

Gerak Malaysia merupakan aplikasi yang digunakan untuk menyelaras, mengawal dan melancarkan perjalanan orang ramai, khususnya perjalanan rentas negeri.

Muat-Turun Gerak Malaysia untuk Android

Muat-Turun Gerak Malaysia untuk iPhone

MySejahtera

MySejahtera pula digunakan untuk membolehkan pengguna membuat penilaian kesihatan kendiri, dan membantu KKM memberi maklumat kesihatan dan mengambil tindakan awal. Aplikasi ini juga boleh digunakan untuk menyemak senarai hotspot, selain mendapatkan pelbagai info awal berkaitan penularan Covid-19.

Muat-Turun MySejahtera untuk Android

Muat-Turun MySejahtera untuk iPhone

MyTrace pula merupakan aplikasi untuk memudahkan proses pengesaann kontak rapat melalui teknologi Bluetooth.

Muat-Turun MyTrace untuk Android

Aplikasi ini ditawarkan untuk telefon pintar Android dan iOS. Pengguna boleh memuat-turun dan menggunakannya hari ini, sekaligus sama-sama memutuskan rantaian Covid-19 di Malaysia.

Penjawat Awam

Sumber : amanz.my

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.