Berita minggu ini digemparkan dengan kes jenayah ‘sukar’ di Itali yang membabitkan seorang model British iaitu Chloe Ayling, berusia 20 tahun yang mengatakan dia telah disuntik dadah dan diculik dalam cubaan untuk melelong beliau dalam ‘Deep Web.

Berikut adalah kronologi kes Chloe Ayling pada waktu beliau diculik.

Pekerjaan Model Bertukar Menjadi Mimpi Ngeri

Menurut akaun Instagram Ayling, beliau memberi maklumat kepada polis, pada 10 Julai beliau pergi ke Milan untuk urusan fotografi, seperti yang diminta melalui ejennya.

Tidak jelas pada masa ini apakah jenis pekerjaan Ayling dan ejennya percaya beliau akan lakukan ‘kerja’ tersebut di Milan, sebuah bandar yang dianggap sebagai modal dunia fesyen. Apa yang jelas, seperti yang dia katakan, perjalanan bertukar mimpi ngeri seperti apa yang belaku dalam akaun Instagram beliau.

Ayling memberitahu polis bahawa beliau telah dihantar ke sebuah apartmen, dan apabila beliau tiba di situ, dua lelaki menyerangnya, dan Ayling dimasukkan ke dalam bag lalu dibawa keluar menggunakan sebuah kereta.

Polis mengatakan bahawa Ayling diberikan dadah ketamin dan ubat anestetik yang digunakan pada haiwan, yang juga berfungsi sebagai ubat pelali.

Polis menunjukkan contoh bagaimana Ayling disorokkan di dalam bag.


Dibawa Keluar, Dijadikan Hamba Dan Dilelong

Ayling memberitahu polis bahawa beliau dibawa ke Borgial, Itali, sebuah perkampungan berhampiran dengan sempadan Perancis, dan kemudian diborgol ke dada kayu di dalam bilik tidur sebuah pondok di sana.

Penculik itu dikatakan telah membuat usaha untuk melelongkan Ayling sebagai hamba seks di ‘Deep Web’ .

Mereka juga menggunakan akaun palsu meminta ejen model itu untuk wang berjumlah $300,000 bagi menghentikan lelongan tersebut, mendakwa mereka bekerja bagi pihak organisasi misteri yang dikenali sebagai ‘Black Death Group‘, demikian menurut kenyataan dari pihak berkuasa.

Black Death Group adalah sebuah rangkaian organisasi penyeludupan haram dalam talian, dan sebelum ini telah menganjurkan lelongan dalam talian untuk menjual wanita yang diculik di dalam laman Deep Web.

Dilepaskan Dengan Selamat

Sehari kemudian, Lukasz Pawel Herba, didakwa dengan penculikan untuk tujuan peras ugut.

Penyiasat mendapati bukti bahawa Herba mungkin pernah menganjurkan beberapa lelongan dalam talian bagi wanita-wanita yang diculik melalui iklan di mana dia didakwa menggambarkan wanita yang menjadi ‘bahan lelongan’ dan menetapkan harga permulaan.

Polis bagaimanapun mengatakan tidak jelas sama ada Herba benar-benar menculik wanita yang diiklankan, atau sama ada mereka benar-benar telah dijual atau pun tidak.

Polis Itali menggambarkan Herba sebagai ‘subjek berbahaya dengan aspek emosi’ yang mempunyai kecenderungan untuk mencederakan sesiapa sahaja.

Pihak polis berkata lagi bahawa kenyataan dari Herba tentang apa yang berlaku semasa penculikan adalah berbeza daripada Ayling, tetapi mereka tidak mengulas lanjut tentang perbezaan dalam ‘cerita’ mereka yang tersebut.

Lukasz Pawel Herba didakwa atas tuduhan penculikan dan ugutan.

Ayling menambah bahawa seorang lelaki memberitahu beliau dalam bahasa Inggeris bahawa bosnya kecewa kerana dia telah melihat di Instagram beberapa gambar yang menunjukkan model tersebut dengan bayi, dan ia bertentangan dengan ‘pegangan’ kumpulan tersebut dari ‘menculik ibu muda’.

Rangkaian organisasi tersebut sebelum ini tidak melelong wanita yang mengalami sakit parah, hamil, mempunyai STD atau ibu muda.

sumber artikel : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.