Berita Menarik

Setiap rakyat Malaysia berbelanja RM321 setahun online

Pembaca : 8
0 0
Share Button

11street (www.11street.my), salah satu pasaran online terkemuka di Malaysia, memperlihatkan revolusi baru yang akan mempertingkatkan pengalaman membeli-belah pengguna dan memberikan sumbangan signifikan terhadap ekonomi digital Malaysia.

Transformasi ini susulan usaha sama strategik yang terjalin antara 11street dan PUC Ventures Sdn Bhd bermatlamat untuk meneroka dunia digital secara lebih meluas melalui integrasi dan saling kendali merentasi platform yang memenuhi sektor e-dagang yang pesat berkembang di negara ini.

Sejak bertahun-tahun lamanya, ekonomi digital Malaysia telah menyaksikan pertumbuhan eksponen dengan sejumlah 25 juta pengguna internet daripada jumlah penduduk seramai 32 juta orang. Pada masa ini terdapat 15.2 juta pembeli-belah online di Malaysia yang membelanjakan purata RM321.15 setiap tahun.

Sungguhpun demikian, kadar penebusan pengguna yang membeli-belah online dijangka meningkat kepada 51.4% pada tahun 2018 dan seterusnya, kepada 63.0% menjelang 2022. Tambahan kepada angka tersebut, perolehan industri e-dagang dijangka menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul (CAGR 2018-2022) sebanyak 17.9%, menghasilkan volum pasaran melebihi satu trilion menjelang tahun 2022.

CEO 11street, Cheong Chia Chou berkata “Dengan dunia digital semakin berkembang dalam kehidupan seharian kita, terdapat keperluan untuk mewujudkan sebuah ekosistem e-dagang yang kukuh,  seterusnya membolehkan integrasi penuh perjalanan fizikal digital pelanggan. Perniagaan dipaksa untuk mengikuti ombak perkembangan pesat industri ini untuk mengembangkan perniagaan mereka ke tahap yang lebih besar bagi mencapai keuntungan dan kehadiran di pasaran.

“Pasaran online di Malaysia tentunya dijangka berkembang pada kadar yang pantas dalam tahun-tahun akan datang dan penampilan baharu 11street mengulangi komitmen kami untuk terus menyumbang terhadap segmen digital.”

Meningkatkan pengalaman membeli-belah dalam talian saling berkaitan antara satu sama lain, khususnya dengan peningkatan dalam penembusan pengguna dan internet yang pada masa ini pada aras 85.7% dalam kalangan rakyat Malaysia.

Matlamat 11street adalah untuk mewujudkan pengalaman beli-belah pelanggan yang lancar dan bersepadu, di samping memberi penekanan terhadap pembangunan perniagaan dalam kalangan penjual terbabit. Usaha ini mampu meningkatkan keupayaan dan kapasiti perniagaan mereka.

Antara bidang fokus utama 11street pada masa terdekat termasuk:

● Pilihan pembayaran

Seiring dengan trend ke arah pembayaran tanpa tunai di Malaysia, semakin ramai pengguna memilih pemindahan dana secara online dan kad debit mahupun kredit sebagai kaedah pembayaran apabila membeli-belah online. Pembaharuan yang dilaksanakan 11street akan melibatkan pelbagai pilihan pembayaran kepada pengguna termasuk perkhidmatan e-dompet seperti Boost dan Presto, yang kedua-duanya lancar dan mudah digunakan.

● Pengalaman pembeli-belah

Bagi meningkatkan pengalaman laman beli-belah dan menangani kebimbangan pelanggan dengan segera, 11street akan menyediakan fungsi perbualan secara langsung dengan perkhidmatan pelanggan dalaman bagi kemudahan pelanggan.

● Logistik

Seperti perniagaan online lain, logistik merupakan aspek penting dalam memastikan perniagaan e-dagang berjalan lancar. 11street berhasrat membantu penjual meningkatkan operasi perniagaan mereka dengan memperkukuhkan kadar kelajuan, kos dan kualiti penghantaran produk mereka.

● Aplikasi mudah alih

11street akan memperkenalkan sebuah aplikasi mudah alih yang mesra pengguna bagi membuat pembelian, selain menawarkan keupayaan pilihan pembayaran yang pelbagai. Pasaran online itu juga merancang untuk menampilkan sebuah gedung influencer dan selebriti yang didatangkan dengan ulasan produk bagi mewujudkan pengalaman pembeli-belah yang holistik

● Dagangan O2O

11street juga akan membolehkan pengurusan jualan e-baucar yang mudah bagi penjual, di samping kaedah pembelian barangan dalam talian yang inovatif dan mesra pengguna, termasuk pembelian kod QR dan penembusan.

● Gedung rasmi

Pasaran ini juga akan melancarkan semula gedung-gedung rasmi dengan ciri-ciri, penampilan dan rasa yang dipertingkatkan bagi mempromosikan ketulenan produk serta menyokong peniaga dengan perkhidmatan selepas jualan bagi menarik pelanggan jangka panjang.

● Influencer Sosial Mikro

Ciri-ciri tambahan ini akan memacu hasil promosi dan mewujudkan kaedah promosi dan saluran ganjaran yang efektif bagi penjual dan perniagaan mereka dengan bersandarkan pengaruh komuniti influencer sosial mikro.

● Dagangan Global

11street akan menyokong peniaga dengan mengambil langkah untuk diperkembangkan kepada sebuah hab bagi pembelian dan penjualan seberang laut menerusi dagangan merentasi sempadan yang akan memacu pertumbuhan PKS. Pada masa yang sama, platform ini turut  memperkenalkan peniaga terlibat kepada dunia yang penuh peluang.

Lagi artikel menarik…

sumber asal : http://theskop.com

About Post Author

hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Tinggalkan Balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.