TechSemut Malaysia

Sisi Hitam OnePlus, Yang Para Peminatnya Nafikan

Sisi Hitam OnePlus, Yang Para Peminatnya Nafikan

Sisi Hitam OnePlus, Yang Para Peminatnya Nafikan
Mei 16
21:53 2017

Kepak lagi, tak patah dua lak -_-, kredit to JerryRigEverything



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Berjumpa lagi kita dalam artikel mengenai OnePlus.
Kali ni bukan artikel review or puji produk dia
Tetapi menceritakan sisi hitam OnePlus, yang peminat dia tak mengaku kelemahan tersebut


Untuk pengetahuan anda, OnePlus ada 6 produk telefon pintar, termasuk yang bakal keluar iaitu OnePlus 5.

Jadi saya nak ceritakan sisi hitam dari produk OnePlus One sehingga OnePlus 5.
Maaf sekiranya anda baca artikel ini, membuat anda rasa marah, meluat dan benci bukan pada OnePlus, tetapi pada Admin.
Akui lah, bahawa setiap produk yang sempurna, ada kelemahan dia yang kita sedar dan tak sedar



OnePlus One



  • Design nak sama macam OPPO Find 7 dan 7a, adakah tak boleh move on dengan company lama, OPPO?
  • Sistem invite yang merumitkan orang nak beli. 
  • Sokongan talian yang terhad, tapi dekat Malaysia tiada masalah.
  • Kamera dia kurang memuaskan, color tak accurate, kamera depan boleh tahan la (tapi 13MP belakang masa tu gah juga la, depan 5MP)
  • Phone suka panas, kadang-kadang cas pun panas, main game panas, duk saja panas. Sangat berguna tika demam or kesejukan 😛
  • Processor 801, ada Quick Charging 2.0, tapi mana quick chargenya?
  • Takda sokongan MicroSD, kalau penuh macam mana?
  • Bahagian yang suka panas, dekat kamera tu.
  • Kemaskini perisian peranti rasmi, iaitu OxygenOS. Versi 2.1.4? Dah la sapa pasang, bencana la nak tukar ROM lain tak boleh? Takkan dah lupa dekat OPO? Nasib ada Custom ROM masih lagi ingat dekat model ni.
  • Sandstone Black, bila pakai casing tak rasa kasar dan, lembut. Baik letak kertas pasir hahahaha
  • Accessories, spare part susah nak cari. Banyak kena order dan stok takda
Tapi itu dulu la, sekarang OnePlus One masih lagi berbaloi kalau sapa nak pakai. Ya, janji storage 64GB la. RAM 3GB tu kira dah ok dan sokongan Custom ROM. Cuma barang gantian dia tak banyak dan terhad, jadi berhati2 la pakai ye.
  • Sandstone Black? Kali ni kasar sikit, tapi awat tak letak kertas pasir eh?
  • Processor 810, Quick Charge 2.0, tapi mana quicknya?
  • Fingerprint sensor, silap langkah jahanam. Banyak orang kena. Ada bernasib baik ia fungsi balik dan ada yang merana ia rosak (ring tepi sensor tu macam senang lekang warna dia -_-)
  • Laser Autofocus punya cover senang calar
  • Saiz dia agak besar, cover belakang plastik semata2
  • Speaker bawah menipu, sebelah kiri mic, kanan loadspeaker. Nak tiru iPhone ka -_-
  • Ok la sokongan ROM OxygenOS daripada OnePlus One dan X, tapi sampai Marshmallow ja? Sedangkan OnePlus 3, dan 3T sampai ke Nougat -_-
  • Tiada sokongan MicroSD, kalau penuh macam mana?
  • Accessories, casing agak susah nak cari. Ada sampai kena order. hmm
  • Button volume dan power duk sebaris, pastu keliru silap tekan button.
  • NFC takda? Penting tu untuk Android Pay.
  • Bateri ok la 3300 mAh, tapi dia punya habis macam sedut air dan cas balik tu tabah la hahaha
  • Isu panas tak settle lagi, kena dengan slogan Never Settle hahaha
  • Sistem invite yang menyusahkan pengguna nak beli. 
  • Sejak2 OnePlus 3 dan 3T keluar, model ni seperti anak tiri. Buat taktau ja dan nasib la 12/4/17 lalu ada kemaskini bagi ROM OxygenOS. Nasib la ada Custom ROM yang masih lagi ambil berat pasal model ni.
Tapi itu dulu la, dan sekarang ni kalau nak pakai still berbaloi kerana kamera dia ada mode manual, kemudian cover belakang boleh tukar2 (SwapStyle) dan mengenai perisian dia, banyak developer keluarkan ROM hingga sokongan Nougat. Ada mengatakan waktu ia mula keluar fingerprint sensor kurang serasi dengan versi Android pada ketika itu. RAM 4GB, stor penyimpanan 64GB terbaik, nak apa lagi? Tapi sayang harga dia jatuh sedikit malah setaraf harga OnePlus One.

  • Digelar model gagal OnePlus
  • Design nak macam Sony Xperia Z, iPhone 4S.
  • Sistem invite ni menyusahkan orang nak dapatkan model ni.
  • Kenapa spec lebih kurang macam OnePlus One? Ni bukan upgrade ni
  • Bateri kecik, 2525 mAh. Whattt?
  • Snapdragon 801, isu panas jangan kata la
  • Button volume dan power satu baris? keliru orang nak tekan
  • Kemaskini perisian? Jangan tanya la, dia sama nasib dengan OnePlus One. Last perisian rasmi OxygenOS 10/11/16, jangan tanya versi Android apa alahai.
Tapi itu dulu la, dan sekarang boleh la nak pakai tapi fikir lah jika anda dari OnePlus One agak tidak berbaloi kerana seolah2 anda downgrade tau. Tapi serius selain OnePlus One dan 2, model ni terabai gila kemaskini perisian dia. Tabahlah.
  • Design nak sama macam iPhone. Dah kenapa?
  • Tiada sokongan VR pada OnePlus 3? Wattt?
  • Tiada sokongan MicroSD, kalau penuh macam mana beb?
  • Dash Charge, kalau pasang cable lain jadi biasa la kau hahaha
  • Fokus kamera gila. Pada OnePlus 2, fokus agak cemerlang. Apa ni
  • OnePlus kedekut source code fingerprint, kesian developer perah otak nak bagi fingerprint sensor fungsi baik pada Custom ROM.
  • China Set tiada LTE Band 5? why? Tabah lah pengguna webe
  • Perisian ada tema hitam, tapi tak semua hitam. ada ja putih. huhhh
Jujurnya nak kondem OnePlus 3 ni taktau nak kutuk apa hahaha. Sebab saya pakai OnePlus 3 memang berpuas hati sangat rekemen sapa yang nak pakai (kalau OnePlus 3T bajet tak cukup la). Saya kecewa dengan tiada LTE Band 5 bagi China Set, mati webe pakai band tu serta FOKUS kamera tu. Hang pi sentuh fokus tu sakit la nak ejas elok hahaha. 
OnePlus 3T
  • Point dia lebih kurang dengan OnePlus 3 kat atas tu
  • Kenapa dekat OnePlus 3 tak buat 128GB?
  • Processor 821? Bateri 3400 mAh? Kamera depan 16MP? tu ja perubahan dia dan yang lain2 SAMA.
  • Saja nak ulang, FOKUS kamera gila. Pi usik fokus malang lah.
  • Midnight Black, Colette Edition tu warna hitam ja. tapi mahai, kot la ada beza specs ka hmm.
Tak banyak nak kutuk OnePlus 3 dan 3T ni. Tapi saya boleh katakan berbaloi sapa pakai ni sebab model ni agak jahat dan boleh dipakai pada jangkamasa yang lama. China Set dan International Set kali ni takda beza, kecuali LTE Band 20 ja China Set takda. (Syukur LTE Band 5 ada hewhewhew, kejam kau webe -_-)
  • Takda modal lain ka, body OnePlus 3, 3T gak pakai hahaha
  • 8GB RAM? Amboi nak run Windows 7 Ultimate ka RAM besar ni hahaha
  • Design kamera macam Mate 9, ada scandal dengan Huawei ka wei? 
  • Khabarnya kamera depan 16MP, dan belakang 23MP. hmm not bad la
  • Bateri 4000 mAh? cukup ka bang hihihi
  • Ada 64GB stor penyimpanan. Aikk katanya ada 128GB dan 256GB stor penyimpanan
Ini gambar bocor OnePlus 5 dan spesifikasi dia agak baik. Harapan saya agar dia tak ada ralat2 seperti model2 sebelum ini. Belajar dari kesilapan kata orang hahaha. Bagi yang dah beli OnePlus 3T tu jangan menyesal kerana 3T masih lagi bagus walaupun OnePlus 5 dah keluar.
Ni saya belanja gambar bocor spesifikasi OnePlus 5
gambar ni memang blur, jangan marah hahaha
Itu sahaja kutukan dari saya mengenai sisi hitam produk OnePlus. Saya akui, tiap2 model ada baik dan buruknya sendiri. Kita jangan melenting dan lawan balik orang cakap kelemahan phone yang kita pakai. Mau tak mau kena hadam la.
Model yang saya pernah guna ialah OnePlus One, 2, 3 dan 3T. OnePlus X sahaja saya tak pernah pegang dan guna.
OnePlus ni boleh dikatakan phone yang mesra Custom ROM dan harga pun murah, spesifikasi boleh tahan dan kamera pun cantik juga. Percayalah, jika anda pakai produk OnePlus ni, anda akan jatuh cinta dan puas hati dengan model yang anda pilih. Orang kata tak kenal maka tak cinta hahaha
Saya saja kutuk produk OnePlus ni walaupun saya sekarang pakai OnePlus 3T Midnight Black (Niat nak pakai 128GB, harga Midnight Black beza berapa puluh ja, alang2 nak pakai, bagi puas hati, iye dok?).
Tak semestinya kita pakai model tu, kita tak boleh kutuk. Ya saya akui masa pakai OnePlus 3, fokus kamera agak mereng mabuk koroi hahaha. 3T masih ada masalah sama, cuma macam ok sikit la.
Akhir kata dari saya, orang kutuk produk yang anda pakai tu, kita terima dengan hati terbuka. Weh, lain orang lain citarasa.
Jangan gelarkan seseorang tu MKBHD Malaysia la, TheVerge Kodiang ka, JerryRigAnything Padang Jawa ka apa. Masing2 ada pendapat masing, jadi chill la 😀


#NeverSettle

sumber : omghackers.com

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

CAPTCHA

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com