Baru-baru ini bertempat di Planetarium Negara Kuala Lumpur telah diadakan satu program Bicara Khas tentang perkembangan penerokaan angkasa lepas sempena ICONSPACE (International Conference on Space Science and Communication 2017).

Program Bicara Khas tersebut dinamakan sebagai ‘Special Talk – Space Exploration & Updates’ yang membawakan empat orang panel terkenal dalam bidang sains angkasa dan kajian antartika termasuk saintis muda Nur Adlyka Ainul Annuar yang menjalankan penyelidikan tentang ‘Lohong Hitam Supermasif’ (Supermassive Blackhole) di Durham University United Kingdom.

Panel-panel yang utama yang lain antaranya ialah Profesor Emerita Datuk Dr. Mazlan Othman, dari Akademi Sains Malaysia yang juga merupakan Profesor Emeritus UKM, Profesor Madya Dr. Wayan Suparta, Felo Penyelidik Pusat Sains Angkasa, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Dr. Zahra Bouya dari Australian Bureau of Meteorology.

Nur Adlyka berkongsi pengalaman penyelidikan Supermassive Blackhole

Panel pertama yang memulakan bicara ialah Profesor Madya Dr Wayan Suparta yang mempunyai kepakaran dalam bidang kajian Antartika. Dalam pembentangan, beliau menyatakan peri pentingnya Malaysia terlibat secara aktif dalam penyelidikan di benua paling sejuk di dunia di Antartika. Selain itu, beliau menggesa pihak kerajaan agar memiliki polisi dan halatuju yang jelas dalam kajian Benua Antartika.

Profesor Emerita Datuk Dr Mazlan Othman, yang tidak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia membentangkan perkembangan terbaru dunia angkasalepas. Antara perkongsian yang menarik dari beliau ialah tentang perlombongan angkasa (space mining). Beliau menyeru anak-anak muda yang hadir supaya melihat jauh ke hadapan potensi masa depan dalam perlumbaan perlombongan angkasa.

Turut menarik perhatian ialah, contoh-contoh usahawan teknologi (technopreneur modern) yang menerajui perlumbaan ke angkasa. Beliau memberikan beberapa contoh nama seperti Elon Musk (SpaceX), Jeff Bezos (Blue Origin) dan Robert Bigelow (Bigelow Aerospace).

Dr. Zahra Bouya menceritakan perihal cuaca angkasa (space weather) dan tindakbalas-tindak balas yang berlaku di atmosfera matahari.

Bintang baru bidang astrofizik Malaysia yang menjadi viral disebabkan penemuan ‘Lohong Hitam Suparmasif’ yang menjadi perhatian dunia, Nur Adlyka Ainul Annuar turut berkongsi kajian dan harapan beliau. Nur Adlyka berkongsi pengalaman menggunakan data dari teleskop NUStar milik NASA untuk kajian dan penemuan beliau.

Selain itu, beliau turut berharap bidang astrofizik dan astronomi di Malaysia pesat berkembang seperti di negara-negara maju. Beliau juga akan pulang mencurahkan kepakarannya di Malaysia.

Nur Adlyka sebelum ini pernah ditemubual oleh portal MajalahSains dan turut berkongsi pengalaman dan penemuannya dalam buku terbaru hasil usaha kumpulan editorial MajalahSains berjudul ‘Sains-Lah 2‘. Rencana beliau berjudul ‘Inspirasi Astrofizik’.

Nur Adlyka dan Sains lah2

Dalam sidang akhbar di penghujung program tersebut, kesemua panel bersependapat bahawa kajian sains fundamental dan teori seperti bidang sains angkasa, astrofizik, matematik dan bidang-bidang asas yang lain merupakan bidang yang sangat penting bagi melonjakkan sains, teknologi dan ekonomi dalam sesebuah negara. Mereka juga turut mempunyai impian untuk melihat bidang sains angkasa ini berkembang pesat di dalam negara setanding dengan negara-negara maju yang lain.

Sidang akhbar turut dihadiri oleh Ketua Pusat Sains Angkasa UKM, Prof Dr Ir Mardina Abdullah dan Pengarah Planetarium Negara Puan Anita Bahari.

Sidang Akhbar (Dari kiri Dr Wayan Suparta, Prof Datuk Mazlan Otman, Prof Ir Dr Mardina Abdullah, Puan Anita Bahari dan Nur Adlyka)

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.