Sebelum ni saya pernah mencuba Tidal HiFi, sebuah perkhidmatan penstriman muzik yang menawarkan audio berkualiti lossless atau FLAC.

Sepanjang menggunakannya, memang amat terasa perbezaannya untuk audiophile seperti saya. Dari segi kejelasan dan dinamik sememangnya amat terasa perbezaan. Namun, barang yang lepas usah dikenang, kalau dikenang merana badan. Heheheh. Mana tidaknya, untuk langganan berkualiti FLAC anda perlu bayar sebanyak RM29.80. Adui, boleh tahan.

Jadi apabila tertiris sahaja pelan HiFi versi Spotify, saya tidak dapat lagi menahan rasa dan melonjak kegembiraan. Spotify baq hang, tetiba ada FLAC, sapa tak mau!

Menurut sumber dari The Verge, Spotify baru-baru ini telah mencuba untuk melepaskan pelan aras terbaru mereka iaitu HiFi ini kepada beberapa kelompok kecil pengguna, dengan tambahan sebanyak $5 dan $10, melebihi langganan kebiasaan iaitu $10.

Tak pasti anggaran jika ia dilepaskan di Malaysia berapa pula, namun harapnya tidaklah seperti Tidal. Jika ia dilepaskan di sini dengan harga RM18, rasanya ramai juga yang akan menjadi pelanggan setia.

Apapun kita sama-sama nantikan keputusan akhir dari Spotify. Semoga Spotify HiFi ini mampu milik/langgan dan dapat dilepaskan dalam masa yang terdekat ini.

sumber : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.