Puhak US di bawah porjek DARPA telah menguji senjata rekaan baru mereka yang mengunakan teknologi cahaya mampat (laser) .  Jika kita biasa dengan cerita-cerita Hollywood seperti star wars , star treck dan lain-lain. Ianya seperti suati misi yang ingin menjadikan cerita rekaan mereka ini sebagai suatu riality . Namun untuk memampatkan cahaya bagi di bangunkan sebagai senjata masih belum berjaya sepenuhnya.

Pihak DARPA telah memperkenalkan senjata prototaip yang di beri nama High Energy Laser Area Defense System (HELLA

Senjata LAWS
Senjata LAWS

DS) .  Senjata ini dicadangkan untuk di letakan pada kapal terbang tentera yang mampu memancarkan serangan laser . Namun ianya agak gagal kerana saiz yang tidak sesuai dipasang dan kesan dari serangan tidak mampu menandingi teknologi letupan sedia ada yang lebih memberi impak yang besar , Setelah 14 tahun kajian projek ini di lihat gagal.

Satu lagi projek yang telah di bangunkan dan menunjukan kesan yang positif adalah  Projek yang di beri nama Sistem Airborne Laser (ABL) .  Namun begitu ianya di lihat tidak praktikal kerana memerlukan pesawat sebesar boing 747  dan dalam jarak serangan musuh berada dalam keadaan rapat . Porjek ini dilihat sanggat tidak praktikal dan di tamatkan oleh pantagon pada tahun 2012 dan mereka mengujudkan projek baru .

Pada disember 2014 , Pihak tentera laut US telah menguji Kapal pengangkut USS Ponce yang dipasang bersama senjata laser LaWS.  Senjata ini telah di uji mampu menyerang UAV dan bot kecil tetapi tidak mampu menyerang serangan jet pejuang dan peluru berpandu.

Terdapat beberapa lagi senjata dalam projek penyelidikan mereka yang masih belum menunjukan hasil yang sempurna dan mungkin mengambil masa puluhan atau mungkin ratusan tahun untuk penyelidikan .

http://www.computerworld.com/article/2925588/emerging-technology/darpa-tests-laser-weapon-for-fighters-drones.html?utm_content=buffer9cf26&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

http://www.army-technology.com/

http://www.darpa.mil/

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM