Intro

Share Button

Kelebihan
+ Dual kamera
+ Antara muka TouchWiz yang intuitif
+ Paparan Super AMOLED HD Penuh

Kekurangan
– Harga agak tinggi
– Bateri kecil
– Tiada pengecasan pantas

Dominasi Samsung dalam dunia Android tidak terhenti dalam segmen premium sahaja. Mereka turut mengukuhkan kehadiran mereka dalam segenap pelosok segmen termasuklah pertengahan.

Bencana yang melanda Note7 seperti tidak melunturkan momentum Samsung untuk teros mengedarkan produk mereka ke segenap pengguna. Samsung siri J adalah wakil Samsung dalam kelas pertengahan dan sebuah Galaxy J7+ telah singgah ke meja editor untuk dipandu uji.

Pasaran telefon pintar dunia tahun 2016 dan suku 1 2017

Galaxy J7+ ada mewarisi DNA Galaxy Note8 seperti kehadiran kamera berkembar untuk menjadi yang kedua selepas abang besarnya itu.

Jika anda berminat untuk memegang telefon ini secara live Samsung ada mengadakan jerayawara di seluruh semenanjung Malaysia bermula 25 Oktober hingga 29 Oktober ini di Petaling Jaya, Kuantan, dan Johor Bahru.

Sementara menunggu acara tersebut, jom baca pengalaman saya bersama Samsung Galaxy J7+.

Rupa Paras & Spesifikasi

Satu kelainan yang ketara apabila memegang telefon ini adalah ia tidak memiliki bonjolan kamera seperti kebanyakkan telefon yang lain. Badannya diperbuat sepenuhnya daripada alumunium yang memberikan rasa premium. Kehadiran sisi melengkung padanya pula meningkatkan tahap ergonomik.

Butang kuasa & speaker terletak di sisi kanan atas telefon

Butang kawalan bunyi & slot kad SIM di bahagian sisi kanan teleon

Butang kuasa dan jeriji speaker dihimpunkan pada bahagian sisi kanan telefon ini manakala sisi kiri menempatkan butang kawalan bunyi. Telefon ini dicas melalui port mikro-USB hang hadir pada bahagian bawah ditemani port audio.

Mikro-USB dan jack audio di bahagian bawah

Panel Super AMOLED digunakan pada telefon ini yang pastinya cemerlang daripada segi kualiti imej. Ia memiliki resolusi HD Penuh (1920×1080) dan berukuran pepenjuru 5.5”.

Pada papan utama, Samsung menggunakan cip pemproses MediaTek daripada jenis Helio P20. Pemproses 8 teras ini berada dalam kategori 16nm dengan GPU Mali-T880. Antara telefon yang turut menggunakan pemproses yang sama adalah seperti Sony Xperia XA1 Plus dan Redmi Note 4X.

Galaxy J7+ selesa dipegang

Anda turut akan menemui RAM seluas 4GB bersama-sama ROM 32GB sebagai storan dalaman. Ringkasan spesifikasi untuk Galaxy J7+ boleh dirujuk dalam jadual di bawah.

Halaman Seterusnya: Prestasi & Hayat Bateri

Lagi artikel menarik…

sumber asal : http://theskop.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.