TechSemut Malaysia

Berita

Mod manual kamera pada Samsung Galaxy Note9

  Samsung Galaxy Note9 mempunyai pelbagai ciri menarik dan salah satunya adalah mod manual pada kamera. Meskipun ia sebuah phablet, anda pasti terpegun dengan ciri manual yang ada pada Note9 ini. ISO – ia mengawal kepekaan cahaya kamera. Semakin tinggi ISO, foto yang lebih cerah dan lebih peka pada cahaya dan sebaliknya. Kelajuan shutter – mengawal kelajuan shutter. Semakin tinggi kelajuan, semakin pantas kamera anda akan snap foto. Sekiranya anda mahu membekukan objek yang bergerak, anda mahu kelajuan shutter menjadi lebih tinggi (contohnya 1/125 – 1/2 1/2 untuk subjek seperti (orang berjalan), tetapi jika anda ingin menangkap jejak cahaya pada waktu malam, keperluan shutter anda perlu menjadi rendah (seperti 2 atau 3 saat). Sudah tentu, menangkap dengan kelajuan shutter yang rendah menggunakan tangan tidaklah dinasihatkan kerana pergerakan tangan yang tidak stabil akan takut mencacatkan gambar. Nada warna atau color tone – menu ini membolehkan anda memilih antara beberapa pratetap warna dan juga membolehkan anda menyesuai sendiri warna. Tidak suka saturasi? Hanya turunkan dan simpan pratetap anda untuk kegunaan masa hadapan. Note9 akan mengingati perubahan yang telah anda buat supaya anda tidak perlu buang masa menetap kembali pada masa akan datang. Focus – ciri ini membolehkan anda menyesuaikan fokus secara manual. Kecuali anda merakam foto atau video close-up, lebih baik membiarkannya pada “Auto.” WB – tetapan ini membolehkan anda menukar rakaman white balance supaya anda boleh mempunyai warna yang tepat bergantung pada keadaan pencahayaan anda. Pendedahan atau exposure – Hanya berfungsi apabila kelajuan shutter ditetapkan kepada “Auto.” Membolehkan anda mengubah exposure dan membiarkan kamera menentukan shutter. Yang pasti, Note9 boleh menjadikan anda pro macam menggunakan DSLR. Untuk membelinya, anda boleh layari www.samsung.com/my

The post Mod manual kamera pada Samsung Galaxy Note9 appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Pelanggan Hotlink dapat 61GB data dengan cara ini

Bermula hari ini, pelanggan Hotlink berpeluang menikmati 61GB internet berkelajuan tinggi secara percuma sebagai sebahagian the HotlinkMU GIGA Sale sempena merdeka. Apa yang perlu dilakukan hanyalah membeli  mana-mana HotlinkMU GIGA Deals yang didapati secara eksklusif dalam aplikasi Hotlink RED. Untuk membeli HotlinkMU GIGA Deals, pelanggan perlu: Muat turun aplikasi Hotlink RED daripada Google Play Store atau Apple Store Lihat mana GIGA Deals dalam ruangan HOME & SHOP Selepas melakukan pembelian, data 61GB percuma akan diberikan secara automatik.

The post Pelanggan Hotlink dapat 61GB data dengan cara ini appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Pelbagai fungsi S Pen dalam Samsung Galaxy Note9

Samsung Galaxy Note9, jika tanpa S Pen memang hilang jiwanya. Kali ini, S Pen terus memainkan peranan penting dalam penggunaan yang banyak fungsinya pada Note9 ini. S Pen, dalam sejarahnya boleh mengambil nota, mencipta GIF, menterjemahkan barisan teks dan banyak lagi. Untuk pertama kali pada Note, S Pen terus menjadi nadi dengan fungsi ditambah bluetooth untuk beberapa kegunaan. Versi sebelum ini menyaksikan S Pen beroperasi pada elektromagnetik iaitu mendekatkannya ke permukaan skrin dan akan mengaktifkan menu. Tapi kali ini, S Pen lebih baru membebaskannya sebagai pen yang mempunyai banyak tugas. Misalnya, ia boleh menjadi butang shutter untuk kamera yang diletakkan sejauh 10 meter di atas tripod untuk merakam gambar. Ya, ia adalah game swafoto yang baru apabila bekerja pada jarak jauh. Alat kawalan tersebut bukan terhad kepada itu saja. Ia berfungsi untuk main semula video, galeri foto dan pembentangan. Ada dua cara mudah. Satu klik misalnya akan forward gambar anda ke depan ketika membuka galeri dan tekan dua klik untuk backward kepada gambar sebelum ini. Fungsi itu juga boleh dilakukan ketika pembentangan Powerpoint. Manakala ketika menonton filem yang sudah pasti banyak kita lakukan sekarang dengan iflix atau Netflix, anda boleh tekan sekali pada butang S Pen dan ia akan memantaskan video misalnya atau dua klik untuk ulang semula. Semuanya boleh dilakukan pada jarak jauh. Mudah kan? S Pen ini bukannya cepat habis bateri dan mengecasnya pula memang pantas. Masukkan dalam slot selama 30 saat saja, sudah siap dicas.

The post Pelbagai fungsi S Pen dalam Samsung Galaxy Note9 appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Main Fortnite dalam Samsung Galaxy Note9 tak lag

  Mod bertempur beramai-ramai pada satu platform bukanlah genre baru di peranti pintar. Sebelum ini terdapat banyak ‘game’ seperti Rules of Survival dan PUBG yang sedia dimainkan pada bila-bila masa di Android. Kini, Fortnite pula sedang menunjukkan taringnya di pasaran telefon pintar. Apa yang menariknya? Permainan mudah alih ini membawakan mod Battle Royale daripada PC secara terus ke Samsung Galaxy Note9. Ia boleh dikatakan pengalaman Battle Royale yang tidak mengecewakan. Lagi-lagi bermain menggunakan Note9 membangkitkan senyuman lebar, nak tahu kenapa? Ia mempunyai peta yang sama, kandungan sama, ‘unlockables’, sesi permainan dan kemas kini mingguan. Game ini pula memang eksklusif pada Samsung Galaxy Note9. Konsepnya mudah difahami, anda bersaing bersama 99 lagi pemain lain di seluruh dunia di pulau terpencil. Bagi meneruskan hidup, anda perlu mencari senjata dan kelengkapan yang terdapat dalam bangunan. Menggunakan Samsung Galaxy Note9, Sam boleh bermain Fortnite bagi tempoh yang lama tanpa memberi kesan kepada fon, kenapa? Note9 mempunyai prestasi penyejukan 21% lebih baik ditambah RAM pada 6GB atau 8GB memang terlebih cukup untuk mengoperasikan permainan Fortnite. Sudah masuk level 32 untuk Fortnite pun kemudahan skrin 6.4 inci AMOLED menjanjikan paparan yang lancar dan langsung tidak ‘lg’ ketika bermain permainan ini. Muat turun game ini bukanlah dari Android Play tapi Sam perlu masuk ke laman khas terlebih dahulu dan game ini pun jumlah storannya 2GB tapi langsung bukan masalah besar terutama storan 256GB atau 512GB yang banyak pada Note9. Warna pada paparan memang nampak cantik dengan peratusan kecerahan dan kontras memang elok tanpa menyakitkan mata. Refresh rate pada Samsung Galaxy Note9 pada kadar 90 hingga 120Hz memang langsung tidak mencacatkan permainan yang ada. Pendek kata, bermain dengan grafik tinggi tidak mendatangkan masalah terutama jika game itu sendiri berat. Berdasarkan bateri paling besar untuk siri Note iaitu 4000mAh, game Fortnite dengan motion atau pergerakan nampak seimbang dan laju. Tapi yang membezakan ia daripada Battle Royale lain ialah kebolehan pemain untuk ekstrak bahan daripada bangunan itu bagi membina kubu anda sendiri di mana saja. Lebih mengejutkan dan tidak masuk akal, kubu itu boleh dibina setinggi bangunan pencakar langit. Perlu diingatkan di sini, Epic membolehkan pemain untuk berlawan dengan mereka di platform berbeza seperti PC dan konsol. Ini mungkin agak merisaukan kerana pemain di PC akan mempunyai kelebihan. Tapi lebih mengejutkan, ia berkesan. Semua butang kawalan ada di skrin jadi anda boleh gunakan jari untuk mengawal kamera dan menekan pelbagai butang bagi mengaktifkan senjata. Dari segi visual, ia bukan saja cantik tapi Epic meletakkan satu ciri yang menarik iaitu bunyi tapak kaki yang boleh didengar dari audio. Selain itu, anda juga boleh melihat dari arah mana tembakan dibuat jadi ada lebih masa untuk bertindak balas kepada serangan.

The post Main Fortnite dalam Samsung Galaxy Note9 tak lag appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Oppo F9 dilancar

Hanya dengan 5 minit caj, anda sudah boleh berbual di telefon selama dua jam. Ya, itulah yang ditawarkan VOOC Flash Charge yang akan kembali ke siri F sama seperti OPPO F1s terdahulu. Ia dibawa melalui OPPO F9 yang berharga RM1,399 dengan RAM 6GB dan storan 64GB boleh tambah ke microSD 256GB. OPPO F9 mempunyai kamera swafoto 25 megapiksel dan dua kamera di belakang iaitu 16MP+2MP. Peranti baru yang bakal diperkenalkan OPPO tersebut menyokong VOOC Flash Charge yang ditawarkan secara eksklusif melalui jenama tersebut. Teknologi tersebut adalah yang pertama di dunia dengan keupayaan bukan mengecas pantas tetapi juga selamat. Malah, cas VOOC Flash Charge yang mempunyai lima lapisan perlindungan tersebut tidak akan memberi kesan kepada prestasi telefon untuk tempoh lama. VOOC Flash Charge menggunakan cas pantas voltan rendah yang memberi kelajuan mengecas pada konfigurasi standard iaitu 5V/4A yang empat kali lebih berkuasa berbanding teknologi cas 5V/1A. Teknologi cas pantas ini selamat dan tidak akan menyebabkan fon panas ketika cas. Bersaiz 6.3 inci, OPPO F9 dengan keupayaan skrin yang mempunyai nisbah skrin-ke-body 90.8% bersama tiga warna gradien seperti Sunrise Red, Twilight Blue dan Starry Purple. Bagaimanapun, warna Starry Purple hanya akan didapati paling awal hujung September.

The post Oppo F9 dilancar appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Topup RM3 untuk Digi dah cukup

Bermula hari ini, Digi Telecommunications Sdn Bhd (Digi) menjual melancarkan Prepaid Internet Reload, pilihan tambah nilai data baru untuk pelanggan prabayar. Digi Internet Reload membolehkan pengguna prabayar memilih berapa banyak data yang mereka inginkan. Produk ini tidak akan menganggu pelan sedia ada untuk panggilan dan pemesejan kerana ia direka khusus untuk kegunaan internet. Terdapat dua pilihan, RM3 untuk 3GB dengan tempoh sah 24 jam dan RM10 untuk 8.5GB dengan tempoh tujuh hari, pelanggan kini boleh membeli Digi Internet Reload di 99 Speedmart, Happy Mart, KK Mart, MyNews, Watsons, AEON, Cold Storage, Giant, Tesco, BHPetrol, Caltex dan Petron. Peruncit lain seperti 7-Eleven, Petronas dan Shell akan memulakan jualan pada bulan September. Selepas pembelian, pelanggan akan menerima kod unik 16 digit yang akan dimasukkan dalam proses tambah nilai, yang boleh dilakukan melalui aplikasi MyDigi atau dengan mendail * 123 * melalui UMB. Kedua-dua produk memberikan penggunaan internet pelanggan antara 1-7 petang pada hari ia diaktifkan dan ditebus. Penawaran internet ini boleh digunakan untuk semua pelanggan Digi Prabayar Mobile kecuali pelanggan DG Smart Plan dan pelanggan Internet Prabayar.

The post Topup RM3 untuk Digi dah cukup appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Samsung Galaxy Note9 habis

Tempahan Samsung Galaxy Note9 versi 8GB+512GB warna hitam melalui laman web rasmi Samsung Malaysia, habis. Samsung Galaxy Note 9 secara rasmi akan dijual di Malaysia pada 24 Ogos ini dengan pra tempahan bermula 10 Ogos lepas. Dalam pengumuman melalui Twitternya, Samsung Malaysia memaklumkanm versi 6GB+128GB masih ada. Note 9 dijual pada harga RM4,599 (8GB+512GB) dan RM3,699 (6GB+256GB). Pembeli di Malaysia akan menerima Samsung Galaxy Gear Watch secara percuma. Empat warna ditawarkan iaitu midnight black, metallic copper, ocean blue dan lavender purple. Dengan dua lensa pada kamera, satu duduk lebar dan satu lagi telefoto pada resolusi 12MP+12MP. Kamera depan pula 5MP pada f1.7. Malaysia akan menerima peranti berasaskan Exynos 9810 dengan skrin 6.4 inci quad HD+ Super AMOLED. Samsung Galaxy Note 9 juga tidak lagi memerlukan DEX untuk sambungan ke TV atau monitor apabila ia dihubung terus dengan kabel USB-C. Note 9 menggunakan audio jenis AKG Harmon dan dikatakan sangat sesuai bermain game. Note 9 yang juga IP68 ini termasuk S Pen mempunyai perubahan kamera di mana  lensa mampu mengesan imej kabur dan  mata tertutup.

The post Samsung Galaxy Note9 habis appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Jualan Huawei Nova 3 meriah

Lebih 5,000 peminat telefon pintar menggegarkan pusat beli belah Pavilion KL untuk membeli atau menyaksikan sendiri Huawei Nova 3 yang dijual hari ini. Lebih menarik, acara tersebut diserikan artis Wany Hasrita, Haqiem Rusli, Hafeez Mikail dan Hael Husaini. Huawei Nova 3 warna merah juga boleh dibeli pelanggan. Nova 3 menggunakan Kirin 970. RAM pula 6GB dengan ROM 128GB. Huawei Nova 3 mempunyai skrin 6.3 inci FHD+ iaitu 6% lebih besar berbanding Nova 2i berasaskan nisbah skrin 19.5:9 (2340 x 1080).  Kamera pula menyaksikan ia mempunyai kamera belakang 24MP+2MP. Harga jualan peranti ini ialah RM1,899.

The post Jualan Huawei Nova 3 meriah appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Main PUBG guna Honor Play

Oleh Anas Gempak!!! Anda kaki mobile game, jom bersama Honor Play, dengan modefikasi GPU Turbo, Chip set Kirin 970 dengan prosesor AI kini gamers boleh bermain dengan merasai pengalaman 4D gaming.   Honor Play “Crazy Fast, Crazy Smart” kini bersama dengan PUBG-Mobile menawarkan pelbagai baucer. Bagi peminat PUBG, jangan lupa daftar sekarang dan dapatkan baucer dan tebus item in-game. Pendaftaran awal juga boleh menebus barangan-barangan Edisi Terhad bernilai RM248.00 eksklusif untuk peminat Honor dan pelanggan Honor, sementara stok masih ada.  Bagi mereka yang berminat anda boleh mengikuti Honor Play Roadshow pada 10-14 Ogos di IOI City Mall dan berpeluang memenangi pelbagai hadiah dengan setiap pembelian sementara stok masih ada.

The post Main PUBG guna Honor Play appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com