TechSemut Malaysia

Sains Perubatan

    Lymphadenitis – Cucuk Kiri Kanan Pula Yang Kena?

Lymphadenitis – Cucuk Kiri Kanan Pula Yang Kena?

Seringkali ibubapa gusar dan sering ditakut-takutkan dengan kisah viral berkenaan vaksin. Terbaru terdapat tuduhan liar bahawa seorang kanak-kanak telah mengalami masalah bengkak dibawah ketiak dan ianya dikatakan sebagai kesan AEFI(Adverse Events Following Immunisation) ataupun kesan mudarat selepas divaksin. Tuduhan yang dilemparkan pula menyatakan ianya adalah Suppurative BCG Lymphadenitis. Sebelum nak huraikan perkara itu, perlu kita […]

The post Lymphadenitis – Cucuk Kiri Kanan Pula Yang Kena? appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article
    Salah Faham Tentang HIV

Salah Faham Tentang HIV

HIV adalah satu virus bawaan darah. Kes terawal dalam yang terdapat dalam dokumen bermula tahun 1968 tetapi hanya selepas tahun 1984, para doktor dan penyelidik berjaya mentafsirkan cara HIV berjangkit daripada seseorang manusia ke manusia yang lain. Sejak tahun itu hingga sekarang, kebanyakan penyelidikan bertumpu ke arah mengurangkan kadar jangkitan ataupun cuba merawat jangkitan virus […]

The post Salah Faham Tentang HIV appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article
    Essential Oils Menyembuhkan Penyakit?

Essential Oils Menyembuhkan Penyakit?

Antara salah satu industri yang semakin berkembang dengan pesat adalah penjualan essential oils. Apa benda tu? Kuih ke? Tiap2 minggu gerenti akan atleast ada orang akan tanya pasal ni. Ianya adalah cecair yang mengandungi sebatian aroma yang telah diestrak dari tumbuh tumbuhan yang boleh diperolehi dari pelbagai proses. Dah lama wujud sebagai sebahagian daripada apa […]

The post Essential Oils Menyembuhkan Penyakit? appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article

Produk Magik membesarkan Pay*dara?

  Produk Magik membesarkan Pay*dara?

Produk besarkan pay*dara? Sudah berulang kali ramai pembaca bertanya tentang kesahihan produk-produk yang dikatakan mampu membesarkan sesetengah organ tubuh badan mereka. Tidak kira lelaki atau perempuan. Kadang admin pun pening kepala nak jawab apa. Sebab untuk menunjukkan kenapa produk-produk tersebut mengarut dan MERBAHAYA, kita perlu memahami proses fisiologi(fungsi normal) sesuatu itu terlebih dahulu. Hanya selepas […]

The post Produk Magik membesarkan Pay*dara? appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article

Apakah Penyusuan Eksklusif?

  Apakah Penyusuan Eksklusif?

Banyak kecelaruan kefahaman tentang apa yang dinamakan sebagai penyusuan eksklusif atau pun exclusive breastfeeding. Berdasarkan definisi WHO(World Health Organization), ianya bermaksud: Pemberian sumber diet bayi yang hanya melibatkan dan menggunakan susu ibu tanpa sumber diet yang lain. Maksudnya tiada makanan atau minuman lain dicampur aduk sekali. HANYA SUSU IBU SAHAJA(air kosong pun tak). Dalam konteks […]

The post Apakah Penyusuan Eksklusif? appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article

Apakah Kraniotomi

  Apakah Kraniotomi

Kraniotomi adalah prosedur pembedahan pada kranium atau bahagian tengkorak yang melindungi otak. Tengkorak memiliki lebih dari 20 jenis tulang. 8 di antaranya merupakan sebahagian dari kranium. Pada usia kanak-kanak masih kecil(bawah umur 2 tahun), tulang tersebut masih belum bersatu(fused), supaya ianya dapat memberi ruang bagi otak untuk membesar(saiz) dan berkembang(fungsi). Apabila semakin meningkat dewas, tulang […]

The post Apakah Kraniotomi appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article

Bagus ke Katil Urut Haba ni?

  Bagus ke Katil Urut Haba ni?

Penggunaan thermal message bed(katil urut haba) mula dipopularkan pada awal tahun 1990-an daripada Korea. Pelbagai jenis yang dipasarkan, termasuklah yang menggunakan batu jed. Ianya turut melibatkan amalan chiropractic, sejenis rawatan alternatif yang melibatkan manipulasi tulang belakang kerana pada pendapat mereka, semua penyakit berasal daripada tulang belakang. Beberapa produk yang dijual di Malaysia pula tambah aduk […]

The post Bagus ke Katil Urut Haba ni? appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article

Apakah Metformin?

  Apakah Metformin?

Metformin adalah sejenis ubat daripada kumpulan ‘biguanide’ yang telah ditemui pada tahun 1922. Terdapat pelbagai jenis dalam kumpulan ini tetapi jenis-jenis lain adalah toksik dan merbahaya walaupun dalam kuantiti yang sedikit, berbanding dengan metformin. Ianya digunakan diseluruh dunia sebagai first line medication(rawatan utama) untuk penyakit-penyakit yang melibatkan rintangan insulin(insulin resistance). Insulin merupakan hormone yang digunakan […]

The post Apakah Metformin? appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article

Diet berasaskan jenis darah. Korang rasa wujud ke?

  Diet berasaskan jenis darah. Korang rasa wujud ke?

Kebelakangan ini asyik viral artikel berkenaan diet berasaskan jenis darah. Seperti biasa netizen akan ‘share’ artikel tersebut tanpa melihat fakta terhadap perkara yang dikatakan. Dibawah ini adalah contoh diet jenis darah yang dikatakan boleh menguruskan badan Yang lepas berpantang tu .. nak diet balik? .Cuba try tips ni .. diet ikut menu bawah.. sape pernah […]

The post Diet berasaskan jenis darah. Korang rasa wujud ke? appeared first on Root of Science.

0 comment Read Full Article
1 2 3 9
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com