Sains Perubatan

MSF Menerima Geran Daripada Google Untuk Membangunkan Aplikasi Yang Membantu Mendiagnosis Kerintangan Antibiotik

Mei 9, 2019 0

Médecins Sans Frontières, ataupun Doctors Without Borders (MSF) ialah sebuah badan yang membekalkan perkhidmatan perubatan kepada mereka yang sangat memerlukannya, seperti di kawasan perang dan pedalaman yang tidak mampu mendapatkannya secara sendiri. Terkini, MSF Foundation, sebuah entiti dibawah Médecins Sans Frontières telah menerima geran sebanyak $1.3 juta (RM5.2 juta) daripada Google Artificial Intelligence Impact Challenge […]

Mesin Pengimbas Seluruh Tubuh Pertama Untuk Perubatan Berjaya Dihasilkan

November 22, 2018 0

Sebagai peminat siri House M.D, sering kali terdapat babak pesakit menjalani imbasan CT bagi mencari sumber kesakitan mereka. Mesin CT yang digunakan sekarang hanya boleh mengimbas sebahagian tubuh pesakit pada satu-satu masa. Ini menyebabkan waktu imbasan yang lama perlu dilakukan untuk seluruh tubuh dan ini mungkin menimbulkan ketidakselesaan kepada pesakit. Penyelidik di UC Davis dan […]

Kecerdasan Buatan Google Dilihat Mengenal-Pasti Metastatik Kanser Payudara Lebih Jitu Banding Manusia

Oktober 15, 2018 0

Google sebelum ini telah mempertontonkan beberapa kali kelebihan kecerdasan buatan yang dibangunkan mereka yang berjaya mengatasi kebolehan manusia. Terkini, melalui kajian terbaru, kecerdasan buatan Google kini dilihat boleh mengenal-pasti metastatik kanser payudara dengan lebih jitu berbanding manusia apabila dipantau daripada imbasan. Mengenal-pasti metastatik dikatakan suatu perkara yang agak sukar – dan boleh terlepas pandang pada […]

Masalah bahu terkehel

Mei 29, 2018 0

Antara masalah kesihatan yang utama melibatkan kecederaan fizikal badan yang sering dialami antaranya adalah terkehel bahu atau pun shoulder dislocation. Terkehel adalah kecederaan kepada sendi. Kecederaan ini berlaku apabila tulang beralih masuk dan keluar dari kedudukan asal pada sendi. Ianya terjadi terutamanya dalam bidang sukan yang melibatkan contact sport(dimana melibatkan pertembungan badan senang berlaku) seperti bola […]

The post Masalah bahu terkehel appeared first on Root of Science.

Essential Oils Menyembuhkan Penyakit?

Oktober 4, 2017 0

Antara salah satu industri yang semakin berkembang dengan pesat adalah penjualan essential oils. Apa benda tu? Kuih ke? Tiap2 minggu gerenti akan atleast ada orang akan tanya pasal ni. Ianya adalah cecair yang mengandungi sebatian aroma yang telah diestrak dari tumbuh tumbuhan yang boleh diperolehi dari pelbagai proses. Dah lama wujud sebagai sebahagian daripada apa […]

The post Essential Oils Menyembuhkan Penyakit? appeared first on Root of Science.

Produk Magik membesarkan Pay*dara?

Oktober 3, 2017 0

Produk besarkan pay*dara? Sudah berulang kali ramai pembaca bertanya tentang kesahihan produk-produk yang dikatakan mampu membesarkan sesetengah organ tubuh badan mereka. Tidak kira lelaki atau perempuan. Kadang admin pun pening kepala nak jawab apa. Sebab untuk menunjukkan kenapa produk-produk tersebut mengarut dan MERBAHAYA, kita perlu memahami proses fisiologi(fungsi normal) sesuatu itu terlebih dahulu. Hanya selepas […]

The post Produk Magik membesarkan Pay*dara? appeared first on Root of Science.

Apakah Penyusuan Eksklusif?

September 12, 2017 0

Banyak kecelaruan kefahaman tentang apa yang dinamakan sebagai penyusuan eksklusif atau pun exclusive breastfeeding. Berdasarkan definisi WHO(World Health Organization), ianya bermaksud: Pemberian sumber diet bayi yang hanya melibatkan dan menggunakan susu ibu tanpa sumber diet yang lain. Maksudnya tiada makanan atau minuman lain dicampur aduk sekali. HANYA SUSU IBU SAHAJA(air kosong pun tak). Dalam konteks […]

The post Apakah Penyusuan Eksklusif? appeared first on Root of Science.

Apakah Kraniotomi

September 2, 2017 0

Kraniotomi adalah prosedur pembedahan pada kranium atau bahagian tengkorak yang melindungi otak. Tengkorak memiliki lebih dari 20 jenis tulang. 8 di antaranya merupakan sebahagian dari kranium. Pada usia kanak-kanak masih kecil(bawah umur 2 tahun), tulang tersebut masih belum bersatu(fused), supaya ianya dapat memberi ruang bagi otak untuk membesar(saiz) dan berkembang(fungsi). Apabila semakin meningkat dewas, tulang […]

The post Apakah Kraniotomi appeared first on Root of Science.

Bagus ke Katil Urut Haba ni?

Ogos 29, 2017 0

Penggunaan thermal message bed(katil urut haba) mula dipopularkan pada awal tahun 1990-an daripada Korea. Pelbagai jenis yang dipasarkan, termasuklah yang menggunakan batu jed. Ianya turut melibatkan amalan chiropractic, sejenis rawatan alternatif yang melibatkan manipulasi tulang belakang kerana pada pendapat mereka, semua penyakit berasal daripada tulang belakang. Beberapa produk yang dijual di Malaysia pula tambah aduk […]

The post Bagus ke Katil Urut Haba ni? appeared first on Root of Science.

Apakah Metformin?

Ogos 27, 2017 0

Metformin adalah sejenis ubat daripada kumpulan ‘biguanide’ yang telah ditemui pada tahun 1922. Terdapat pelbagai jenis dalam kumpulan ini tetapi jenis-jenis lain adalah toksik dan merbahaya walaupun dalam kuantiti yang sedikit, berbanding dengan metformin. Ianya digunakan diseluruh dunia sebagai first line medication(rawatan utama) untuk penyakit-penyakit yang melibatkan rintangan insulin(insulin resistance). Insulin merupakan hormone yang digunakan […]

The post Apakah Metformin? appeared first on Root of Science.

1 2 3 10