TechSemut Malaysia

Sains Perubatan

    Kajian membuktikan daging yang sudah diproses adalah PUNCA KANSER

Kajian membuktikan daging yang sudah diproses adalah PUNCA KANSER

22 pakar daripada 10 negara telah menganalisisa lebih daripada 800 kajian untuk sampai kepada satu kesimpulan. Mereka mendapati pengambilan 50gram daging yang diproses setiap hari meningkatkan risiko kanser usus sebanyak 17%. 50mg daging terproses ini sama seperti 1 ketul ‘hotdog’. Untuk daging merah pula seperti daging lembu, ia mempunyai kebarangkalian untuk meningkatkan risiko terkena kanser […]

0 comment Read Full Article
    ADA KAITAN TAK ANTARA ISTERI KEGUGURAN DAN SUAMI HISAP ROKOK?

ADA KAITAN TAK ANTARA ISTERI KEGUGURAN DAN SUAMI HISAP ROKOK?

“Doktor, kenapa isteri saya selalu keguguran? Ini dah kali ketiga dia gugur. Dia tak subur ke?” Isterinya memincingkan mata tanpa berkata apa-apa Aku melihat semua keputusan darah isteri dia yang semuanya kelihatan normal. Scan pun menunjukkan keadaan uterus yang normal. Sepatutnya tiada masalah bagi dia meneruskan kandungannya. Pandangan aku terhenti bila melihat kuku suaminya yg […]

0 comment Read Full Article
    Penemuan terbaru: Pengkaji sudah menemukan cara untuk kesan kanser dengan hanya mengambil darah sahaja.

Penemuan terbaru: Pengkaji sudah menemukan cara untuk kesan kanser dengan hanya mengambil darah sahaja.

Para saintis masa kini sedang menghasilkan satu ujian yang sangat sensitif dimana pada masa hadapan para doktor akan menggunakannya untuk mengesan kanser. Kajian ini telah diumumkan pada satu persidangan iaitu ‘American Society of Clinical Oncology Conference‘ di Chicago pada minggu lepas. Mereka mengatakan ini merupakan salah satu langkah besar untuk membuat ‘Liquid biopsies'(Biopsi daripada cecair […]

0 comment Read Full Article

Demam campak ni merbahaya ke? (Bahagian 1)

  Demam campak ni merbahaya ke? (Bahagian 1)

Berikutan tercetusnya beberapa clusters(kelompok jangkitan) measles dibeberapa tempat, seeloknya kita ulangkaji berkenaan penyakit ini, sebab ada segelintir yang beranggapan ianya TIDAK MERBAHAYA. Betul ke? Ramai masyarakat awam sebenarnya masih keliru dengan penggunaan terma. Measles virus = demam campak Varicella zoster virus/chicken pox = cacar air Masyarakat kita pula kadang2 menggunakan terma ‘campak’ tersebut untuk SEMUA […]

0 comment Read Full Article

Ubat perancang keluarga buat berat badan naik ke?

  Ubat perancang keluarga buat berat badan naik ke?

Penggunaan pelbagai kaedah perancangan keluarga(combined oral contraceptives/COC) adalah digalakkan untuk supaya golongan wanita dapat menjarakkan kandungan mengikut waktu yang optimal. Barang nak pakai lama kena la jaga betul2 ye tak? Akan tetapi antara penyebab utama segelintir ibu2 rasa keberatan untuk menggunakan COC ini adalah kerana salah satu kesan pengambilannya akan menyebabkan berat badan bertambah. Banyak […]

0 comment Read Full Article

Bayi Tersedak Susu?

  Bayi Tersedak Susu?

Seringkali kita terdengar berita sedih tentang bagaimana bayi dibawah umur satu tahun(infants) maut dan akibatnya dikatakan berpunca daripada tersedak susu. Kes2 seperti ini berlaku di seluruh dunia dan boleh dikategorikan kepada dua: 1) Pada umur 6-12 bulan – walaupun tidak banyak kes berlaku pada umur ini, ianya disebabkan apabila bayi tersebut DIBIARKAN minum susu menggunakan […]

0 comment Read Full Article

Green Coffee, boleh kurangkan berat badan ataupun tidak?

  Green Coffee, boleh kurangkan berat badan ataupun tidak?

Ada pertanyaan di twitter berkenaan dengan ‘Green Coffe’ ataupun kopi hijau sebagai cara untuk mengurangkan berat badan. @arusadila Saya baru tengok journal tadi. Data yang ada masih meragukan. Masih tak dapat buktikan green coffee boleh kurangkan berat badan. — Latif Saad (@alsfaqirilallah) April 28, 2017 Ini adalah jawapan kami Green coffee ataupun kopi hijau adalah […]

0 comment Read Full Article

Kaki adik Thaqif Gangrene disebabkan kusta?

  Kaki adik Thaqif Gangrene disebabkan kusta?

Pemergian adik Thaqif menjadi tanda tanya kepada orang ramai berkenaan punca kematiannya. Ada yang menyalahkan sepenuhnya pada warden asrama yang memukul kaki adik thaqif. Sehingga menyebabkan kaki tersebut ‘gangrene’ dan terpaksa dipotong oleh doktor. Ada juga yang mengatakan ia berpunca daripada ibubapa Thaqif yang membawanya pergi berjumpa dengan pengamal perubatan alternatif selama dua minggu. Thaqif […]

0 comment Read Full Article

Appendicitis, sakit perut yang membawa maut!!

  Appendicitis, sakit perut yang membawa maut!!

“Doktor saya sakit perut sangat. Kat bahagian sini. Bahagian bawah kanan ini. Saya ada appendiks ke Doktor?” Doktor yang merawat ketawa kecil dan berkata dalam hati “ Appendiks tu organ, dik. Nama penyakit tu sebenarnya appendicitis” Persoalan ini selalu diajukan kepada doktor jika seseorang itu mengalami sakit perut. Tetapi tahukah anda istilah appendiks itu merujuk […]

0 comment Read Full Article
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com