TechSemut Malaysia

Sains Perubatan

    Kes Adik Thaqif: Kenapa doktor potong kaki Thaqif dan kenapa keputusan dapat lambat?

Kes Adik Thaqif: Kenapa doktor potong kaki Thaqif dan kenapa keputusan dapat lambat?

Setelah beberapa bulan berlalu, keputusan berkenaan punca kematian adik Thaqif telah pun keluar. Ia disebabkan jangkitan kuman leptrospirosis yang juga dikenali sebagai kencing tikus. Ia dirumitkan lagi dengan keadaan yang dipanggil sebagai nekrosis kulit iaitu dalam istilah perubatannya dikenali sebagai Purpura Fulminans dan juga pembentukan darah beku mikro(Microthrombi) yang berlaku di seluruh saluran darah. Pelbagai […]

0 comment Read Full Article
    SUAMI DARAH ‘B’, ISTERI DARAH ‘A’, TAPI BAYI DARAH ‘O’. ADAKAH ISTERIKU CURANG?

SUAMI DARAH ‘B’, ISTERI DARAH ‘A’, TAPI BAYI DARAH ‘O’. ADAKAH ISTERIKU CURANG?

Suatu petang di sebuah hospital bersalin swasta : “TAHNIAH! Encik dan isteri mendapat seorang bayi perempuan yang sangat comel. Keputusan darah thyroid dan G6PD normal. Kumpulan darah bayi ialah O positif.”kata doktor pakar perbidanan kepada Encik N dan Puan H. Kegembiraan menimang cahaya mata sulung serta-merta pudar pada wajah Encik N. “Darah aku jenis B, […]

0 comment Read Full Article
    Ubat Selesema bagi budak 2 tahun ke bawah. Bahaya ataupun tidak??

Ubat Selesema bagi budak 2 tahun ke bawah. Bahaya ataupun tidak??

Selesema merupakan keadaan yang selalu dialami oleh kanak-kanak. Ini kerana pada ketika itu, kanak-kanak masih lagi belum terdedah dengan kuman di luar sana. Apabila dia demam, batuk dan selesema bermaksud badan tengah membina immunisasi terhadap kuman tersebut. Kebanyakkan penyebab selsema pula adalah disebabkan jangkitan virus biasa dan sepatutnya ibubapa tidak perlu risau dan tidak perlu […]

0 comment Read Full Article

Adakah Vaksin menyebabkan Autism?

  Adakah Vaksin menyebabkan Autism?

Ramai daripada ibubapa yang menolak vaksin kerana mereka percaya bahawa vaksin boleh menyebabkan beberapa komplikasi kepada anak mereka. Salah satu komplikasi yang popular dikalangan mereka yang menolak vaksin adalah mereka percaya bahawa vaksin boleh menyebabkan penyakit AUTISM. Penyakit Autism merupakan masalah yang bermula pada kanak-kanak terutamanya yang berumur satu tahun. Ia melibatkan masalah interaksi sosial, […]

0 comment Read Full Article

Kanak-kanak Masuk ICU sebab makan madu

  Kanak-kanak Masuk ICU sebab makan madu

Seorang Ibu masuk ke bahagian kecemasan dengan tergesa-gesa membawa bayinya yang baru berusia 2 bulan. “Kenapa ni Puan?”, Tanya seorang medical assistant yang menjaga kaunter depan “Anak saya ni dah lembik. Tak bermaya. Nafas pun tersekat-sekat. Dah seminggu tak buang air besar”, Jelas ibu kepada MA dengan air mata yang berlinangan. Bayi itu dibawa ke […]

0 comment Read Full Article

MADU. Musuh Kuman yang Paling Digeruni

  MADU. Musuh Kuman yang Paling Digeruni

Anda semua pernah jumpa dengan madu kan? Dulu ada yang ingat ia hanyalah larutan yang mempunyai gula yang tinggi. Berasa manis dan melekit-lekit. Tidak mendatangkan apa2 manfaat PEMAHAMAN ANDA SALAH. MADU ADALAH PEMBUNUH BAKTERIA PALING KUAT Madu merupakan hasil daripada penat lelah lebah yang bertungkus lumus menghasilkannya. Setiap daripada kompaun di dalam madu itu seperti […]

0 comment Read Full Article

Betul ke minum susu kultur menyebabkan kanser?

  Betul ke minum susu kultur menyebabkan kanser?

Viral lagi satu post yang mengatakan susu kultur menjadi penyebab kepada kanser darah yang dipanggil sebagai leukemia. Daripada post tersebut, mesej yang viral itu mengatakan bahawa kanak-kanak yang menghidapi penyakit leukemia ini adalah disebabkan selalu meminum susu kultur yang terkenal di pasaran. Boleh rujuk post tersebut seperti dibawah Utk ibu2 dan ayah2 muda yg ada […]

0 comment Read Full Article

AIR ALKALI dapat menyembuhkan kanser. Betul Ke?

  AIR ALKALI dapat menyembuhkan kanser. Betul Ke?

Ramai daripada penjual air alkali mengatakan bahawa meminum air yang beralkali adalah baik untuk penyembuhan kanser. Bahkan mengatakan sifat asid di dalam badan merupakan punca kepada kanser. Kata-kata yang mereka selalu ambil adalah daripada seorang ahli biologi bernama Otto Heinrich Warburg iaitu seorang penerima anugerah Nobel pada tahun 1931 Mereka ambil kata-kata daripada Warburg: All […]

0 comment Read Full Article

Betul ke wujud ULAT RESDUNG?

  Betul ke wujud ULAT RESDUNG?

Sebelum ini pernah viral cara rawatan untuk mengeluarkan ulat Resdung daripada muka. Dikatakan Ulat Resdung merupakan salah satu punca seseorang itu menghadapi masalah resdung seperti gatal hidung, selalu bersin, muka berjerawat dan sebagainya Caranya mudah iaitu menggunakan limau nipis dan daun pandan sahaja. Sebatian yang terhasil daripada bahan-bahan tersebut dikatakan mampu mengeluarkan ulat resdung yang […]

0 comment Read Full Article
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com