TechSemut Malaysia

Sains Perubatan

    Siri Ekzema(Bahagian 1): Punca Ekzema

Siri Ekzema(Bahagian 1): Punca Ekzema

Majoriti ibubapa yang tidak mahu vaksinkan anak adalah kerana ditakut-takutkan dengan isu AEFI(Adverse Effect Following Vaccinations). Adakah ia wujud? YA. Adakah ia dinafikan? TIDAK SAMA SEKALI. Tetapi kebarangkalian untuk anak kena panah petir adalah lebih tinggi drpd kena MAJOR AEFI(3 kali ganda to be exact) Maka ramai yang menyatakan AEFI yang paling kerap berlaku adalah […]

0 comment Read Full Article
    Apakah kepentingan saringan kanser kolorektal??

Apakah kepentingan saringan kanser kolorektal??

Doktor! pak cik ini asyik rasa letih saja. Badan pun semakin kurus. Lagi satu, pakcik selalu berak keras. Waktu muda-muda dulu tak macam ini pun. Sakit apa ye yang pak cik ada? Situasi ini selalu berlaku pada pesakit kanser usus. Dimana pesakit akan mengadu letih, berat badan berkurangan, perubahan dalam corak pembuangan air besar dan […]

0 comment Read Full Article
    Adakah rawatan OZONE THERAPY mendatangkan manfaat ataupun mudharat?

Adakah rawatan OZONE THERAPY mendatangkan manfaat ataupun mudharat?

Beberapa tahun ini masyarakat di tanah air kita telah diperkenalkan dengan satu cara rawatan alternatif yang dikatakan mampu merawat pelbagai penyakit seperti kanser, kencing manis, darah tinggi dan pelbagai lagi. Malah ia dipopularkan lagi dengan artis yang menggunakan perkhidmatan tersebut. Cara Rawatan yang dimaksudkan adalah Ozone Therapy. Ada beberapa pusat rawatan ini dikendalikan oleh doktor […]

0 comment Read Full Article

DEMAM TARIK atau FEBRILE SEIZURE. Sawan yang selalu di alami oleh kanak-kanak

  DEMAM TARIK atau FEBRILE SEIZURE. Sawan yang selalu di alami oleh kanak-kanak

“Sayang!!!, tolong. Anak kita tengah kejang”, kata seorang suami kepada isterinya. Sawan pada kanak-kanak sering berlaku ketika mana mereka demam. Orang melayu kata ‘demam tarik’ ataupun istilah perubatannya dipanggil sebagai FEBRILE SEIZURE. Febrile bermaksud demam dan Seizure bermaksud sawan. Orang kita panggil sebagai demam tarik kerana sawan itu berlaku ketika kanak-kanak itu sedang demam dan […]

0 comment Read Full Article

Betul ke susu formula untuk bayi ni TAK BAGUS?

  Betul ke susu formula untuk bayi ni TAK BAGUS?

Kalau nak ikutkan, jangan biar SETITIK pun susu formula(FM) itu masuk ke dalam tubuh badan anak yang baru lahir itu. Bukan sebab FM tu teruk sangat ke apa tapi sebab benefit susu ibu(BM) tersangatlah banyak, kenapa perlu FM ye tak? Nak kata BM ni takde keburukan pun ada juga. Dental carries. Itu sahaja. Kalau telan […]

0 comment Read Full Article

Perkembangan anak saya ni NORMAL ke?

  Perkembangan anak saya ni NORMAL ke?

Antara persoalan yang sering diutarakan oleh ibubapa adalah adakah perkembangan anak2 mereka itu normal bersesuaian dengan umur mereka. Perkara ini juga dikenali sebagai developmental milestones/DM(perkembangan awal/penting). Perkara ini boleh dibahagikan kepada beberapa komponen penting: 1) Gross Motor(pergerakan kasar) – boleh duduk sendiri, boleh jalan sendiri 2) Fine Motor(pergerakan halus) – capai objek, pindahkan objek dari […]

0 comment Read Full Article

Khasiat Dan Kelebihan Minyak Zaitun

  Khasiat Dan Kelebihan Minyak Zaitun

Minyak Zaitun: Bukan sekadar minyak biasa Oleh: MOHAMAD FIKRI ROSLY Khasiat minyak zaitun memang diketahui ramai. Sejak turun-temurun lagi pakar-pakar

0 comment Read Full Article

Bagaimana tanggapan orang dahulu berkenaan kejadian bayi?

  Bagaimana tanggapan orang dahulu berkenaan kejadian bayi?

Kita dilahirkan pada zaman dimana teknologi sains semakin maju. Kita tidak merasa janggal jika kita cakap dalam udara ada gas oksigen, karbon dioksida, nitrogen dan sebagainya. Kita tidak merasa pelik jika kita cakap manusia terhasil daripada persenyawaan sperma dalam air mani lelaki dan juga oocyte skunder daripada perempuan. Ini disebabkan sejak daripada kecil, kita diajarkan […]

0 comment Read Full Article

Ice, ice, baby…

  Ice, ice, baby…

Berikutan peristiwa kemalangan yang disebabkan pemanduan berbahaya seorang wanita yang dikatakan berada dibawah pengaruh dadah methamphetamine, mari kita sama-sama melihat kembali mengapa dadah jenis ini mampu menjadikan pertimbangan seseorang itu terjejas dan tidak mampu berfikir dengan rasional. Methamphetamine adalah dadah sintetik jenis perangsang. Dadah ini selalu dipanggil kimia (kerana ia sintetik dan tidak terdapat secara […]

0 comment Read Full Article
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com