Grafik

ARM Akan Menawarkan Kemaskini Pemacu Mali GPU Melalui Play Store

Jun 26, 2020 0

Qualcomm sebelum ini telah mengumumkan mereka bakal menawarkan kemaskini pemacu GPU untuk cip pemprosesan mereka melalui Google Play Store – sekaligus memastikan pengguna dapat menikmati pelbagai sokongan grafik terkini melalui peranti mereka. Terbaru, ARM turut mengumumkan perkara sama, dan mengatakan bakal menawarkan kemaskini untuk GPU Mali melalui Google Play Store. Untuk makluman, antara cip pemprosesan […]

Belajar Photoshop Cara Mudah

Jun 9, 2020 0

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera… Tujuan aku membuat blog ini adalah untuk berkongsi ilmu mengenai perisian rekaan grafik yang banyak orang guna sekarang ni iaitu Adobe

Menaikkan Warna Gambar dalam Photoshop – Hue & Saturation

Jun 9, 2020 0

Kadang-kadang warna pada gambar yang kita ambil tak berapa jelas. Tak jadi masalah untuk kita jelaskan lagi warnanya dalam Photoshop dengan menggunakan kaedah Hue &

Tablet Melukis Wacom One Ini Boleh Digunakan Oleh Telefon Android

Januari 7, 2020 0

Sebelum perkataan tablet sinonim dengan iPad, tablet lebih sinonim dengan produk lukisan digital keluaran Wacom. Sekiranya anda seorang pereka grafik, tablet keluaran Wacom memberikan kejituan melakukan lakaran yang tiada tolok bandingnya. Kemampuan tablet mereka kini turut boleh digunakan pada telefon pintar Android menerusi Wacom One. Tablet ini dilengkapi skrin sebesar 13.3″ menyokong resolusi HD penuh […]

Pengganti Cip Grafik AMD Selepas Navi Mungkin Dinamakan ‘Arcturus’, Hadir Dengan Rekaan 7nm+

September 27, 2018 0

Nampaknya pengganti cip pemprosesan grafik AMD Navi baru sahaja diperlihatkan, dan ia dikatakan akan hadir dengan kod nama ‘Arcturus’, yang turut berdasarkan nama bintang, selepas Polaris, Vega dan Navi. Kad grafik yang hadir di pasaran sekarang ialah AMD Radeon Vega yang menggunakan binaan 14nm. Penggantinya, yang diberikan kod nama Navi bakal menggunakan cip yang direka […]

Monsta Bekerjasama dengan The Pokémon Company Tayang Pokémon Sun & Moon

Julai 27, 2017 0

Animonsta Studios SDN. BHD. atau dikenali sebagai Monsta, syarikat studio animasi Malaysia yang terkenal dengan siri animasi BoBoiBoy Galaxy, dengan sukacitanya ingin mengumumkan kerjasama di

Pengenalan kepada Photoshop

Januari 28, 2017 0

Perisian Adobe Photoshop ni agak mahal sebab perisian profesional. Biasa la tu.. Barang baik mesti la mahal (iklan petronas… hehe..). Tapi kemampuannya tak perlu dipertikaikan..

Apa itu Photoshop?

Januari 28, 2017 0

Mengikut laman web Adobe.com, Photoshop bermaksud : “redefines digital imaging with powerful new photography tools and breakthrough capabilities for complex image selections, realistic painting, and

Membuka Fail dalam Photoshop

Januari 28, 2017 0

Photoshop boleh membuka hampir kesemua format fail imej atau grafik. Cara nak buka atau bahasa canggihnya open ialah sama macam perisian-perisian lain. Kalau tak tau

Resize Gambar dalam Photoshop

Januari 28, 2017 0

Sebagai permulaan aku akan ajar perkara-perkara basic yang mungkin ramai tak tau atau tak perasan tentang keperluannya. Untuk latihan yang pertama ni aku akan tunjukkan

1 2 3 4