Bagaimana-Untuk

terpakai malaysia ucanlah system restorant malaysia

Pengukuhan Apache Virtual Hosts (Bahagian 1)

Januari 29, 2017 0

Shared web hosting walau pun tanpa pengukuhan Apache Virtual Hosts dilaksanakan, server dipasang dengan privilege pengguna biasa bagi tujuan keselamatan. Sebagai contoh, akaun pengguna ‘apache’ digunakan oleh Apache dalam sistem pengoperasian Linux berasaskan RedHat dan CentOS manakala  ‘www-data’ digunakan oleh Ubuntu.  Konfigurasi pemasangan seperti ini adalah pada fail-fail konfigurasi  dengan direktif seperti berikut: CentOS 6.x dan … Continue reading "Pengukuhan Apache Virtual Hosts (Bahagian 1)"

Pasang Mail Server Bahagian 6 – Postfix, Courier, MySQL & AfterLogic WebMail

Januari 29, 2017 0

Artikel pasang mail server pada kali ini akan membincangkan aspek pengurusan akaun pengguna email.  Kita akan bincangkan 2 perkara pengurusan iaitu menambah dan menghapus akaun pengguna.  Seperti yang terdapat dalam artikel Pasang Mail Server (Bahagian 4), kita perlu untuk memasuki pangkalan data MySQL untuk menambah dan menghapus pengguna.  Artikel kali ini akan membantu memudahkan pengurusan … Continue reading "Pasang Mail Server Bahagian 6 – Postfix, Courier, MySQL & AfterLogic WebMail"

Apa itu Photoshop?

Januari 28, 2017 0

Mengikut laman web Adobe.com, Photoshop bermaksud : “redefines digital imaging with powerful new photography tools and breakthrough capabilities for complex image selections, realistic painting, and

Pengenalan kepada Photoshop

Januari 28, 2017 0

Perisian Adobe Photoshop ni agak mahal sebab perisian profesional. Biasa la tu.. Barang baik mesti la mahal (iklan petronas… hehe..). Tapi kemampuannya tak perlu dipertikaikan..

Membuka Fail dalam Photoshop

Januari 28, 2017 0

Photoshop boleh membuka hampir kesemua format fail imej atau grafik. Cara nak buka atau bahasa canggihnya open ialah sama macam perisian-perisian lain. Kalau tak tau

Resize Gambar dalam Photoshop

Januari 28, 2017 0

Sebagai permulaan aku akan ajar perkara-perkara basic yang mungkin ramai tak tau atau tak perasan tentang keperluannya. Untuk latihan yang pertama ni aku akan tunjukkan

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save & Save As

Januari 28, 2017 0

Kaedah menyimpan fail sama seperti perisian-perisian lain yang kita pernah guna sebelum ni. Dengan klik menu File > Save atau File > Save As. Tapi

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save for Web & Devices

Januari 28, 2017 0

Satu lagi kaedah menyimpan fail yang terdapat dalam Photoshop ialah Save for Web & Devices. Apakah kegunaannya? Save for Web & Devices adalah kaedah save

Mencerahkan Gambar dalam Photoshop – Levels, Curves & Exposure

Januari 28, 2017 0

Rasanya semua orang dah ada kamera digital kan? Tak kisah la yang murah atau yang mahal. Memang dah jadi trend untuk memiliki kamera digital ni.

Backup MySQL dengan Mudah

Januari 28, 2017 0

Kita telah membincangkan bagaimana untuk menjalankan proses backup fail dan backup mysql melalui artikel-artikel sebelum ini: Tip Linux #2 – Backup dengan rsync Tip Linux #3 – Backup Server dengan rsync & SSH Tutorial MySQL Bahagian 4 – Backup & Restore MySQL Kali ini, kita akan gabungkan keduanya bagi memudahkan proses automasi backup ini. Merujuk kepada … Continue reading "Backup MySQL dengan Mudah"