Bagaimana-Untuk

Membuka Fail dalam Photoshop

Januari 28, 2017 0

Photoshop boleh membuka hampir kesemua format fail imej atau grafik. Cara nak buka atau bahasa canggihnya open ialah sama macam perisian-perisian lain. Kalau tak tau

Resize Gambar dalam Photoshop

Januari 28, 2017 0

Sebagai permulaan aku akan ajar perkara-perkara basic yang mungkin ramai tak tau atau tak perasan tentang keperluannya. Untuk latihan yang pertama ni aku akan tunjukkan

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save & Save As

Januari 28, 2017 0

Kaedah menyimpan fail sama seperti perisian-perisian lain yang kita pernah guna sebelum ni. Dengan klik menu File > Save atau File > Save As. Tapi

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save for Web & Devices

Januari 28, 2017 0

Satu lagi kaedah menyimpan fail yang terdapat dalam Photoshop ialah Save for Web & Devices. Apakah kegunaannya? Save for Web & Devices adalah kaedah save

Mencerahkan Gambar dalam Photoshop – Levels, Curves & Exposure

Januari 28, 2017 0

Rasanya semua orang dah ada kamera digital kan? Tak kisah la yang murah atau yang mahal. Memang dah jadi trend untuk memiliki kamera digital ni.

Backup MySQL dengan Mudah

Januari 28, 2017 0

Kita telah membincangkan bagaimana untuk menjalankan proses backup fail dan backup mysql melalui artikel-artikel sebelum ini: Tip Linux #2 – Backup dengan rsync Tip Linux #3 – Backup Server dengan rsync & SSH Tutorial MySQL Bahagian 4 – Backup & Restore MySQL Kali ini, kita akan gabungkan keduanya bagi memudahkan proses automasi backup ini. Merujuk kepada … Continue reading "Backup MySQL dengan Mudah"

Bertukar ke telco lain dengan no telefon yang sama

Januari 10, 2017 0

Anda telah bosan dengan telco lama atau anda mendapat tawaran lebih baik dari telco lain?  Bagai mana untuk anda berubah dari satu telco ke telco

Mengunakan UDP melayari laman perkhidmatan google dengan QUIC

Disember 27, 2016 0

QUIC (Quick UDP Internet Connections) projek yang di bangunkan oleh pihak google ini mampu mempercepatkan capaian anda melayari laman-laman keluaran mereka. Projek ini hampir sama dengan

Projek cyanogenmod dihentikan dan di ambil alih oleh komuniti dengan nama LineageOS

Disember 27, 2016 0

Projek cyanogenmod iaitu projek altenetif untuk pemasangan sistem operasi android pada perkakasan bagi mengantikan android keluaran pengeluar kini dengan rasminya telah di tamatkan . Kini tiada

Buat Aduan Masalah Jalan Raya Dengan Apps Aduan Jalan KKR

Disember 27, 2016 0

Anda semua sebagai penguna jalan raya di malaysia pasti pernah merasa tidak selesa atau marah dengan keadaan jalan-jalan raya di malaysia ini . Tak kira