TM MYTV
Perjanjian Bersama MYTV sebuah anak syarikat Syed Moktar bersama TM

Pihak TM telalah menandatangani perjanjian bersama MYTV untuk mengwujudkan rangkayan penyiaran berdefinasi tinggi yang mengunakan rangkaian DTT . Projek yang di angarkan berjumlah 1 bilion ini adalah bagi menjayakan rangkaian sedia ada yang mengunakan rangkaian VHF kepada DDT telah di tanda tangani pada November tahun lalu dan di jangka akan mampu dilaksanakan dengan lebih meluas memandangkan syarikat TM mempunyai infastruktur rangkaian yang cukup dan memandangkan TM juga sekarang telah mempunyai produk IPTV mereka .

Kewujudan ini pasti mengembirakan penguna-penguna media di malaysia yang terlalu mengharapkan astro atau mengunakan siaran VHF yang mempunyai mutu gambar yang kurang memuaskan . Dalam pejanjian ini , Pihak TM adalah sebagai pembekal infra rangkaian keseluruhan projek manakala pihak MYTV akan menyediakan rangkaian dan penyiaran .

Di harap dengan pejanjian baru ini , ia mampu memberi manafaat dan peluang kepada pengguna membuat pilihan dan mendapat perkhidmatan pada harga lebih murah memandangkan kos bagi rangkaian kini lebih murah dan mudah. Dengan adanya rangkaian DTT mengantikan VHF ini penguna hanya memerlukan penerima seperti DTT bersama decoder , malah  ada juga tv yang datang bersama DTT (masih tiada dalam pasaran malaysia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber :

https://www.tm.com.my/AboutTM/NewsRelease/Pages/MYTV-AND-TM-INK-AN-AGREEMENT-FOR-DTT%E2%80%99S-INFRASTRUCTURE-AND-NETWORK-FACILITIES-SERVICES-IN-MALAYSIA.aspx

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM