Topeng Muka N95 atau Topeng Muka Pembedahan – Mana Satu Boleh Lindungi Anda Dari Virus Korona?

Sejak heboh berita tentang novel coronavirus ini, ramai individu mula memikirkan langkah-langkah persediaan kesihatan yang perlu diambil. Ada yang kerap menggunakan hand sanitizer, dan semakin ramai juga mula memakai topeng muka apabila berada di tempat awam.

Tapi persoalan mula timbul, adakah topeng muka pembedahan atau juga disebut surgical mask berkesan dalam mengelakkan diri anda daripada dijangkiti virus?

Adakah terdapat jenis topeng muka yang lebih berkesan berbanding topeng pembedahan ini? Mari kami terangkan kepada anda melalui artikel di bawah ini.

Saiz coronavirus yang mungkin anda tidak tahu

Sekitar tahun 2002 dan 2003, wabak SARS telah melanda dunia, yang bermula di China. Wabak ini disebabkan oleh sejenis coronavirus, sama seperti novel coronavirus dari Wuhan. Akan tetapi, saiz bagi SARS coronavirus ini hanyalah sebesar 100 nanometer.

Virus flu pula bersaiz antara 80 hingga 120 nanometer. Walaupun saiz novel coronavirus dari Wuhan ini tidak lagi diketahui, saiz coronavirus manusia biasanya adalah sebesar 125 nanometer.

Kesemua jenis virus ini adalah sangat kecil dan virus-virus ini sebenarnya boleh melepasi halangan seperti topeng muka pembedahan yang anda pakai.

Topeng Muka Pembedahan atau N95?

Topeng  muka pembedahan mungkin melindungi anda daripada titisan pernafasan yang besar seperti cecair akibat bersin atau kahak akibat batuk, namun ia sememangnya tidak memberikan perlindungan terhadap titisan kecil dalam udara.

Menurut Center for Disease Control and Prevention (CDC), Topeng muka pembedahan tidak dianggap sebagai satu perlindungan terhadap pernafasan memandangkan ia tidak menapis partikel dalam udara yang lebih kecil.

Oleh itu, ia sememangnya tidak berkesan dalam mengelakkan jangkitan coronavirus. Ia hanya berfungsi untuk mengelakkan anda dari menyebarkan kuman kepada individu lain ketika anda sakit.

Tambahan lagi, Topeng muka pembedahan hanya boleh dipakai sekali guna sahaja kerana ia tidak direka untuk penggunaan berulang kali.

Pemakaian topeng N95 pula bergantung jika anda adalah seorang ahli perubatan yang terlibat dengan tugas mengendalikan pesakit yang dijangkiti. CDC menggalakkan pekerja kesihatan seperti doktor memakai topeng muka jenis ini sekiranya mereka terlibat dengan pesakit yang dijangkiti novel coronavirus.

Walau bagaimanapun, topeng muka ini bukanlah sejenis alat yang benar-benar kebal daripada serangan coronavirus.

Mengapa N95?

topeng muka

Anda tahu mengapa nama yang diberikan kepada topeng ini ialah N95?

Ini kerana sekiranya pemakai memakai topeng muka ini dengan betul, ia memberikan perlindungan sebanyak 95% kepada si pemakai. Ia boleh menapis partikel halus sehingga saiz 0.3 mikron.

Selain itu, ia tidak sesuai untuk digunakan oleh kanak-kanak dan juga individu yang memiliki bulu pada wajah. Untuk lebih jelas, lihat perbezaan antara kedua-dua jenis topeng muka melalui jadual di bawah ini:

Topeng Muka Pembedahan Topeng N95
Ujian dan kelulusan Disahkan oleh U.S. Food and Drug Administration (FDA) Dinilai, diuji dan diluluskan oleh NIOSH U.S
Kegunaan Lindungi tubuh daripada dimasuki titisan besar atau cecair berbahaya. Elak penyebaran kuman kepada individu lain Kurangkan pendedahan kepada partikel halus yang berada dalam udara
Fitting  Longgar Ketat
Penapisan Kurang perlindungan terhadap partikel udara yang lebih kecil Menapis sekurang-kurangnya 95% partikel udara termasuklah partikel yang kecil dan besar
Kebocoran Kebocoran akan berlaku di sekitar hujung topeng apabila pemakainya menghirup udara Jika dipakai dengan fitting yang betul, hanya berlaku kebocoran yang kecil di sekitar hujung topeng
Had penggunaan Pakai buang Paling ideal digunakan hanya sekali bagi setiap kali penggunaan. Ia juga patut dibuang apabila ia telah rosak, tidak berfungsi dengan berkesan, kotor, basah, sukar bernafas apabila menggunakannya, dicemari dengan darah atau cecair pernafasan

Cara memakai topeng muka yang betul

topeng muka

  1. Sebaiknya, cuci tangan anda terlebih dulu dengan air dan sabun atau hand sanitizer.
  2. Pastikan topeng muka yang ingin dipakai dalam keadaan baik dan tidak terdapat sebarang koyakan atau kebocoran.
  3. Pastikan kedudukan topeng dalam keadaan betul. Sisi yang mengandungi jalur besi halus perlu berada di bahagian atas bagi menutup atas hidung dengan kemas apabila dibengkokkan.
  4. Sisi yang berwarna perlu berada di bahagian luar, manakala sisi yang berwarna putih pula di bahagian dalam.
  5. Sangkutkan pada telinga anda jika ia adalah topeng jenis sangkutan pada telinga. Ikat pada belakang kepala anda jika ia adalah topeng jenis ikatan.
  6. Bentukkan jalur besi topeng yang berada pada bahagian atas hidung mengikut bentuk hidung anda.
  7. Tarik bahagian bawah topeng muka ke bawah bagi menutupi mulut dan dagu anda.
  8. Gunakan topeng muka hanya untuk sekali penggunaan sahaja. Buang setelah digunakan.

Inti pati yang boleh anda ambil

Jika anda berjalan-jalan di luar rumah dengan menggunakan topeng muka pembedahan, ia tidaklah benar-benar memberikan perlindungan kepada anda. Walau bagaimanapun, dalam situasi di mana anda terdedah dengan risiko jangkitan yang tinggi, pemakaian topeng muka ini boleh membantu anda mengurangkan risiko.

Kami tidak mengatakan bahawa pemakaiannya tidak akan memberikan sebarang manfaat perlindungan, tetapi anda perlu tahu ia tidak akan memberikan jaminan 100% perlindungan kepada anda terhadap sebarang jangkitan virus.

https://www.cdc.gov/niosh/npptl/pdfs/UnderstandDifferenceInfographic-508.pdf
https://edition.cnn.com/2020/01/28/health/coronavirus-us-masks-prevention-trnd/index.html
https://www.newscientist.com/article/2231535-can-an-n95-face-mask-protect-you-from-catching-the-new-coronavirus/
https://www.express.co.uk/life-style/health/1233451/Coronavirus-protection-do-n95-masks-work-who-should-wear-n95-mask-china-France-uk-usa
https://slate.com/news-and-politics/2020/01/coronavirus-surgical-masks-china.html

sumber asal : www.majalahsains.com

Write a Comment

view all comments

*