UiTM Cawangan Johor, Kampus Pasir Gudang anjur Program “Innovation, Design, Exploration, Arithmetics and Sciences” (IDEAS) 2019

Oleh: Ahmad Khudzairi Khalid dan Zarith Sofiah Othman,
Fakulti Sains Komputer dan Matematik,
Universiti Teknologi MARA
Cawangan Johor Kampus Pasir Gudang

Dalam kemerosotan bilangan kemasukan pelajar dalam bidang Sains dan Teknologi di universiti, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Johor, Kampus Pasir Gudang telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu program yang dinamakan “IDEAS – Innovation, Design, Exploration in Arithmetics & Sciences”. Program ini merupakan program kali kedua anjuran oleh Fakulti Sains Komputer dan Matematik (FSKM), UiTM Cawangan Johor, Kampus Pasir Gudang dan Kelab Belia Solidariti Majidee dengan kerjasama Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Pejabat Pendidikan Daerah Johor Bahru serta Sekolah Menengah Kebangsaan Mohd Khalid. Program ini telah dijalankan pada 13 April 2019 di Sekolah Menengah Kebangsaan Mohd Khalid, Johor Bahru, Johor.

Program ini adalah program kali kedua, dimana kali pertama telah berjaya diadakan pada tahun 2017 di Dewan Taman Mawar, Pasir Gudang dengan kerjasama Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Takzim (YPKDT), Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) dan Jabatan Pendidikan Negeri Johor (JPNJ). Sehubungan dengan itu, program kali kedua ini yang bertemakan “STEM: Permuafakatan Beraspirasikan Ilmu” diharapkan mampu membentuk permuafakatan yang utuh di antara IPT khususnya UiTM dan komuniti sekolah berteraskan pengajaran dan pembelajaran di luar kelas dan dilaksanakan dengan konsep “Edu-tainment”.

Program IDEAS 2019 ini amat sesuai dijalankan pada tahun ini. Program ini sejajar dengan usaha kerajaan persekutuan untuk memperkasa Pendidikan di Negeri Johor. Terdapat beberapa inisiatif yang akan dan sedang dilaksanakan oleh Jabatan Pendidikan Negeri Johor seperti Program Pembangunan Karakter Murid Johor, Program Kolokium Pendidikan Abad ke-21 dan juga Program Kepimpinan Murid Johor Berkualtiti Tinggi. Melihat kepada perlaksanaan IDEAS 2019, pelajar-pelajar dari sekolah yang berlainan, pelajar-pelajar berlainan bangsa dan agama berkumpul dan menjalin kerjasama bukan sahaja untuk bertanding malah bersatu dalam suasana berilmiah yang santai. Dan ini secara tidak langsung dapat menyemai sifat perpaduan dan permuafakatan antara pelajar yang merupakan salah satu matlamat dalam Program Pembangunan Karakter Murid Johor. Program IDEAS ini adalah satu titik usaha untuk penganjuran kolokium antara guru-guru dan juga pelajar pada masa akan datang. Kolokium ataupun persidangan ilmiah antara sekolah-sekolah sebenarnya dapat menyediakan ruang perkongsian ilmu yang lebih luas serta dapat memperbaiki dan mempertingkatkan idea-idea penyelidikan dalam bidang pendidikan dalam menuju cabaran pendididikan pada abad ke 21.

Majlis pelancaran program ini telah disempurnakan oleh YB Tuan Haji Akmal Nasrullah bin Mohd Nasir, Ahli Parlimen Johor Bahru. YB Tuan Haji Akmal Nasir sekaligus melancarkan buku Kembara Matematik Edisi 2. Buku ini merupakan modul aktiviti berkaitan STEM yang telah diterbitkan oleh pensyarah Matematik UiTM Johor Kampus Pasir Gudang. Program ini turut dihadiri oleh, Prof Madya Haji Kamel Taufiq bin Abdul Ghani, Timbalan Rektor Hal Ehwal Akademik UiTM Johor selaku wakil rasmi Rektor UiTM Cawangan Johor, Tuan Haji Sulaiman bin Mohd Taib, Pengarah Kejuruteraan MBJB, dan En Amirulhakim Mahfudz, Penolong Pegawai Pendidikan Daerah (PPD) Sains Kemasyarakatan.

Penyertaan terbuka kepada pelajar tingkatan 4 aliran sains dan teknologi. Penyertaan ini melibatkan 5 orang pelajar bagi satu buah kumpulan.  Seramai 29 kumpulan daripada  27 buah sekolah sekitar daerah Johor Bahru telah menyertai program ini. Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh YB Tuan Haji Akmal Nasrullah bin Mohd Nasir, Ahli Parlimen Johor Bahru. Dalam pertandingan ini, saguhati diberikan kepada setiap kumpulan yang menyertai pertandingan ini. Johan pertandingan IDEAS 2019 ini disandang oleh Maktab Sultan Abu Bakar, naib johan disandang oleh Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Jaafar dan tempat ketiga pula disandang oleh Sekolah Menengah Kebangsaan Aminuddin Baki. Johan pertandingan ini menerima wang tunai bernilai RM150.00 berserta hamper, manakala Naib Johan menerima wang tunai bernilai RM100.00 berserta hamper dan tempat ketiga menerima wang tunai bernilai RM50.00 berserta hamper.

Program ini juga dimeriahkan dengan pameran booth daripada Unit Kesihatan UiTM PG, Fakulti Kejuruteraan Elektrik (FKE), Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM), CIMB, Unit Korporat UiTM PG, Syarikat V3X Sdn. Bhd. serta aktiviti guru oleh Unit Pembestarian Sekolah, Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Johor. Harapan daripada kejayaan program ini ialah peserta boleh memperluas ilmu dan minda untuk aktiviti-aktiviti yang telah disediakan dan pada masa yang sama menarik minat para peserta untuk berkecimpung dalam bidang sains dan teknologi.

Gambar-gambar sekitar program


111total visits,113visits today

sumber asal : www.majalahsains.com

Write a Comment

view all comments

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.