Gambar kredit kepada Digital Trends

Seperti yang kita semua maklum, XIAOMI merupakan jenama yang tidak asing bagi kita semua. Kali ini pihak XIAOMI  mengeluarkan Mi Band 2 iaitu Jam tangan 2-dalam-1 yang mampu berfungsi sebagai Fitness Tracker.

[Reka Bentuk]

Mi Band 2 masih mengekalkan reka bentuk seperti predecessor iaitu Mi Band 1 dan Mi Band 1S. 

Berbentuk seperti sebiji pil kuda dan mempunyai paparan OLED untuk menunjukkan waktu, notifikasi aplikasi (hanya menunjukkan icon yang telah diprogram, jika anda menggunakan aplikasi yang tidak menyokong Mi Band 2 maka akan keluar icon “App”), langkah anda berjalan dan beberapa indicator yang lain.

Namun begitu anda boleh mengubahsuai mengikut kesesuaian anda menggunakan aplikasi Mi Fit ( Android ) atau Mi Fit ( IOS) ). Mi Band 2 juga  water and dust resistant (IP67)

Pada strap pula reka bentuknya pula seperti gelang sama seperti Mi Band yang lain. Anda boleh tukar strap tersebut pada harga RM10 atau RM40 untuk strap kulit yang lebih premium.

[Penggunaan]

Mi Band 2  menggunakan Bluetooth 4.0 dan mampu bertahan sehingga 20 hari mengikut penggunaan.
Hasil dari penggunaan saya, Mi Band 2 mempunyai banyak penambahbaikan berbanding Mi band versi sebelumnya. Step counter nya pula amat tepat, sesuai untuk orang yang bersukan.

Sleep counter pula memerlukan Heart Rate Assistant bacaan yang lebih tepat. Mi Band 2 mampu berfungsi sebagai trusted device di mana anda boleh membuka peranti anda tanpa perlu membuka kunci.


[Keserasian]

Mi Band 2 menyokong IOS dan Android 4.4 keatas sahaja. Untuk unlock feature pula memerlukan Android 5.0 ke atas.

[Konklusi]

Dengan harganya (RM109) yang lebih murah berbanding smart band yang lain, fungsi sedia ada yang ditawarkan dan reka bentuk yang menarik, ianya sangat berbaloi bagi anda yang ingin mencuba smart band pada harga yang murah.

sumber : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.