Berita Menarik

Ulasan Telefon Pintar Huawei P10 Lite

Pembaca : 9
0 0

Dengan Lite P10, Huawei memberikan alternatif pada harga yang berpatutan untuk siri telefon high end P10.

Dengan tidak menggunakan dua kamera berjenama Leica dan perkakasan yang berkuasa seperti P10 yang high end tersebut, pengeluar yang berpangkalan dari China memilih untuk melengkapkan P10 Lite dengan pemproses pertengahan dan satu kamera 12MP di belakang, dengan itu ia dapat menurunkan harga yang berpatutan untuk sekitar RM1299.

Tetapi Huawei P10 Lite mempunyai jumlah simpanan dua kali ganda dan menawarkan pengecasan cepat, dari telefon pintar yang digantinya . Chipsetnya cukup berkemampuan dan dengan versi terkini  Android yang pasti untuk meningkatkan prestasi telefon pintar ini juga. App kamera terkini Huawei dengan kamera 12MP mampu mengambil gambar dengan baik dan skrin 5.2 HD melengkapkan pakej telefon pintar ini.

Reka Bentuk

Walaupun P10 Lite menggunakan nama yang sama seperti siri telefon P10 yang lebih besar iaitu P10 dan P10 Plus, ia tidak menggunakan bahasa reka bentuk yang sama. The P10 / P10 Plus mempunyai buatan dari yang semuanya dari logam, manakala bahagian belakang pada Lite dibuat daripada kaca.

Dari segi kualiti pemasangan, kedua-dua telefon pintar P10 dan P10 Lite kelihatan mempunyai kualiti yang sama. Dengan casis aluminium, penjuru yang bulat, litupan kaca dibelakang, hampir tiada gaps kelihatan, memberikan P10 Huawei Lite penampilan telefon pintar ini berharga lebih tinggi. Kekuatan casis juga sangat tinggi. Walaupun kaca dibahagian hadapan boleh ditekan ke bawah dengan mudah, telefon pintar hanya bertindak balas dengan jumlah  gelombang terbentuk yang minimum pada paparan.

Terdapat beberapa perbezaan yang ketara termasuk tiada butang fizikal home, tidak ada dwi-kamera, dan tiada USB Type-C .

Paparan

Sebagaimana dengan paparan Huawei P10 , paparan IPS pada P10 Lite mempunyai resolusi 1920×1080 piksel, tetapi disebabkan bentuk yang lebih besar (5.2 bukannya 5.1 inci) ia hanya kepadatan piksel yang lebih kecil sedikit (424 daripada 432 PPI ). Walau bagaimanapun, ini tidak menimbulkan masalah kerana kandungan didalam dipaparkan degan tajam dan jelas pada P10 Lite, tanpa piksel individu dikesan.

Huawei mengatakan P10 Lite mempunyai kontrast yang baik 1500: 1. Paparannya cukup terang untuk dalam rumah dan ia masih boleh digunakan di luar rumah, bagaimanapun dengan hanya 445 nits ia agak sukar untuk dilihat dibawah cahaya matahari secara langsung. Anda boleh mengubah kecerahan paparan dalam menu tetapan untuk menjadi lebih terang atau gelap yang bersesuaian dengan citarasa anda, tetapi bagi saya tetapan default sudah mencukupi.

Prestasi

Huawei P10 Lite dikuasakan oleh chipset Kirin 658 dibangunkan sendiri oleh anak syarikat HiSilicon Huawei. Seperti hampir kesemua majoriti chipset terkini boleh didapati di tahap mid-range, Kirin 658 menawarkan CPU OCTA-core dengan lapan teras Cortex-A53 . Empat daripada 8 teras tersebut digunakan untuk beban kerja berat dan berada pada clock 2.36GHz, manakala empat teras yang lain mengambil tugasyang kurang menggunakan kuasa intensif dan berjalan pada 1.7GHz.

Terdapat dua variasi Huawei P10 Lite, bergantung kepada model tertentu dan wilayah. Terdapat versi 32 GB dengan 3 GB RAM dan 32 GB dengan 4 GB RAM. Bahagian Eropah Barat, Afrika Utara, Asia Tenggara, dan APAC mendapatkan versi GB 4, manakala bahagian dunia mendapat versi 3 GB.

Walaupun Cortex-A53 direka lebih untuk kecekapan kuasa daripada prestasi, P10 Lite  masih berasa cepat dan lancar. Animasi UI adalah licin, membuka dan menutup aplikasi dengan cepat, dan dengan 4 GB RAM multi-tasking adalah mudah.

Permainan 2D boleh berjalan dengan baik pada peranti ini dan ia juga boleh menguruskan permainan 3D, namun GPU akan berada di bawah tekanan yang tinggi bagi mereka yang ingin bermain permainan 3D yang kompleks pada kadar frame rates yang tinggi.

Perisian

Huawei P10 Lite menggunakan Android 7.0 Nougat dengan antara muka pengguna EMUI 5.1. Disini dapat dilihat perkembangan antara muka tersebut dengan jelas dari generasi. Kini terdapat pelbagai warna dan tema direka dari awal oleh pasukan reka bentuk Huawei.

Terdapat beberapa sistem latar belakang baru yang utama dijalankan pada telefon pintar ini. Huawei berbangga dengan advanced machine learning, yang direka untuk menkatalog dan meramalkan tingkah laku anda dan memperuntukkan sumber CPU, GPU dan I / O untuk aplikasi yang anda gunakan.

Anda juga boleh memulakan kamera dengan menekan butang Volume Down dua kali dengan pilihan untuk mengambil gambar dengan segera, atau terus pergi ke aplikasi kamera seperti biasa.

Kamera

Satu perbezaan utama antara P10 Lite dan siri P10 yang lain adalah P10 Lite tidak mempunyai dwi kamera Leica di belakang. Kita perlu ingat bahawa Huawei terpaksa berbuat demikian untuk menawarkan telefon bimbit ini pada harga yang lebih berpatutan. Namun, anda tidak akan berasa kekurangan tersebut ketika mengambil gambar dengan P10  Lite, kerana kameranya dengan 12MP f / 2.2 sensor berfungsi dengan baik.

Antara muka kamera biasa seperti yang kita telah lihat  P9 dan P10. Pilihan didalam menu anda boleh paparkan dengan meleret ke kiri atau ke kanan dari skrin. Menu utama mempunyai pelbagai mod gambar – Photo, HDR, Panorama, Pro, Beauty, All focus, dan Light Painting. Terdapat juga menu tetapan yang lain, boleh dipaparkan dengan leretan dari atas kebawah.

Mod kamera yang lain termasuk mod manual penuh, yang menawarkan kawalan yang lebih besar ke atas ISO, pendedahan dan kelajuan pengatup. Mod-mod lain termasuktime-lapse, slow-mo, dan watermark. Huawei juga mempunyai mod light painting, yang membolehkan anda menangkap laluan cahaya seperti kereta yang bergerak, atau bintang-bintang di langit. Hasilnya memang sangat cantik dan menarik, tetapi ia memerlukan tangan yang sangat stabil, atau tripod, untuk mendapatkan gambar yang anda akan mahu.

Bagi peminat swafoto, kamera depan 8MP mampu mengambil gambar yang berkualiti. Ia mempunyai mod beautification yang standard, ditambah dengan mod Perfect Selfie, yang membolehkan anda untuk setkan potret gambar diri sendiri anda dengan pilihan untuk membesarkan mata anda dan nipis pipi tembam anda.

sumber : http://techoais.com/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Tinggalkan Balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.