Pernahkah anda melihat video yang boleh di tonton 360 darjah ? kali ini techsemut ingin berkongsi kamera dan juga contoh video yang mampu di tonton dalam 360 darjah dengan mengunakan tetikus anda.

di bawah ini adalah contoh video yang di ambil dengan mengunakan kaedah itu. Anda boleh melihat sekeliling dengan hanya megunakan tetikus anda seperti yang anda biasa gunakan dalam aplikasi google street view berikut adalah 360 Degree Spherical Video yang di sokong oleh youtube

Berikut adalah camera-camera yang anda boleh gunakan

Gopro mount 

Freedom360_wo_caps_v508-1024x768

Dengan mengunakan kamera gopro anda yang di cantumkan kepada pemegang nya . Anda akan dapat mengambil gambar 360 darjah . Mereka juga membekalkan perisian untuk proses editing .

http://www.360heros.com/

Ricoh

ricoh theta S , mampu menyokong video hd penuh . Amat sesuai untuk kegunaan peribadi .  Harga sekitar 350 USD

 

bublcam

Berharga sekitar 790 usd . Mampu merakam gambar dan video dan menyokong HDR. Menyokong sehingga 32 G Kad SD . Di datangkan dengan 4 lens yang tiada titik hitam pada video anda. Angaran 2 jam rakaman . Bersaiz kecil dan mudah di bawa.

http://www.bublcam.com/products/bublcam

Nokia OZO

Bersaiz agak besar dan ia di jangka mensasarkan produksi filem dan syarikat rakaman. Keluaran syarikat Nokia

https://ozo.nokia.com/

 

Centr

Masih belum berada dalam pasaran lagi buat masa ini . Berbentuk bulat di mana anda boleh mengunakan jari anda untuk mengambil gambar .

 

https://www.facebook.com/centrcam/

giroptic

Mampu menyokong gambar video bersaiz 2K  dan gambar bersaiz 4k. yang menarinya boleh di gantung pada pemegang lampu siling di rumah. Harga pra tempahan 499 Usd ,

http://giroptic.com/

 

Semua kamera ini di bena khas bagi kesan VR dengan mengunakan perkakasan vr anda melihat video dalam bentuk 360 darjah . Memang menarik bukan . Kamera ini juga telah di adiptasi menjadi kamera CCTV . Bayangkan apa yang mampu di buat dengan nya bukan . tiada lagi ‘blank spot’ yang mampu penjenayah gunakan .

http://www.360visiontechnology.com/

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM