Pembangun aplikasi pengaturcaraan Visual Studio, microsoft telah melancarkan versi VS Code 1.0 yang di bena untuk menyokong sistem pengoperasian selain dari windows iaitu bagi pengguna linux dan Mac OS X . Ia juga dia bena bagi membolehkan ia menyokong pembangunan yang mengunakan bahasa pengaturcaraan  sumber terbuka seperti PHP , python dan  framwork javascript  dan menyokong apilikasi git.

Dalam hal sokongan , mereka menyediakan laman jualan yang menjual module-module sokongan kepada aturcara yang di perlukan . Buat masa ini kebanyakannya adalah module untuk sumber terbuka dan percuma . Link pembelian module melalui link https://marketplace.visualstudio.com/vscode

Untuk membuat pemasangan moduel gunakan kekunci ctrl-p dan masukkan kod cth “ext install php-symbols” untuk sokongan kod PHP.

Langkah ini di lihat usaha mereka bangi menunjukan betapa “komitmen” nya mereka dalam menyokong polisi sumber terbuka . Selepas pelancaran  versi beta  nya pada 1 may 2016 ia telah di muat naik sebanyak 2 juta pengguna . dan kini mereka telah mengumumkan mengeluarkan versi stabil iaitu versi 1.0 .

 

Untuk memuat naik , boleh layari link di bawah

https://code.visualstudio.com/Download#stable-downloads

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.