Spesifikasi Xiaomi Mi 5C Malaysia

Xiaomi hari ini mengumumkan smartphone pertengahan yang baru iaitu Xiaomi Mi 5C di China yang menggunakan pemproses buatannyan sendiri iaitu Surge S1.

Xiaomi Mi 5C merupakan smartphone dengan skrin bersaiz 5.15 inci dengan resolusi HD1080p, kamera utama 12 Megapixel serta kamera selfie 8 Megapixel. Kameranya juga lengkap dengan fungsi PDAF, Aperture F2.2, LED Flash serta menyokong rakaman video HD1080p.

Spesifikasi Xiaomi Mi 5C Malaysia

Di bahagian dalamnya, peranti ini dikuasai oleh pemproses Surge S1 dengan CPU Octa-Core dan GPU Mali-T860MPA. Surge S1 merupakan cip pertama dari Xiaomi dengan penggunaan kuasa rendah yang lebih mengfokuskan kepada peranti pertengahan. Bedasarkan ujian Benchmark, Surge S1 mendapat kedudukan lebih baik berbanding Snapdragon 625 dan setanding Cip High-End dari Mediatek iaitu cip Helio P20.

Wiko Ufeel Go Wiko Ufeel Go Wiko Ufeel Go
Benchmark Surge S1 Bersama Pesaingnya Snapdragon 625, Helio P20 Dan P10

Berbalik pada Xiaomi Mi 5C, ia juga tersedia dengan memori dalaman 64GB serta 3GB RAM. Malangnya, peranti ini tidak menyediakan slot microSD untuk ruang memori tambahan.

Xiaomi Mi 5C tersedia dipasang dengan platform Android 7.1 Nougat dengan antaramuka MiUi 8 yang baru. Ia juga hadir dengan pengimbas cap jari, USB Type-C, Sokongan Dual-SIM dengan sambungan internet pantas 4G LTE.

Buat masa ini Xiaomi Mi 5C akan dijual untuk pasaran China sahaja dengan harga RMB1499 atau sekitar RM999. Untuk pasaran lain tidak diketahui sama ada peranti ini dipasarkan atau pun tidak.

Sumber : Xiaomi

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.