Berita Menarik

Yamaha Motobot Terkini Diperlihatkan – Robot Menunggang Motosikal Yang Cuba Mengalahkan Valentino Rossi

Pembaca : 7
0 0

Arena swapandu sedang dibangunkan dengan pesat dengan Tesla, Waymo dan Apple masing-masing mempunyai sistem tersendiri. Dengan teknologi swapandu, kemalangan akibat kelalaian manusia dijangka dapat dikurangkan. Satu arena yang dilihat dianaktirikan ialah pembangunan sistem swatunggang motosikal. Motobot ialah robot yang dibangunkan oleh Yamaha sejak dua tahun yang lalu. Versi terkini Motobot telah diperlihatkan di pameran kenderaan Tokyo baru-baru ini.

Versi terkini ini mempunyai dua sasaran iaitu mengalahkan masa yang dicatatkan oleh Valentino Rossi dan menunggang pada kelajuan 200 kilometer sejam. Motobot gagal mencapai sasaran pertama kerana 30 saat lebih perlahan berbanding juara Grand Prix motosikal sebanyak sembilan kali. Walaubagaimanapun ia berjaya menunggang pada kelajuan melebihi 200 km/j.

Dengan pencapaian ini Yamaha berharap ia boleh menjadi batu loncatan untuk membangunkan motosikal swatunggang di masa hadapan. Pada waktu yang sama ia boleh digunakan untuk menguji tahap keselamatan motosikal yang direka oleh mereka tanpa membahayakan penunggang manusia. Di harap apabila sistem ini digunakan secara meluas ia tidak akan memburu manusia seperti Moto-Terminator filem Terminator Salvation.

Sumber : amanz.my

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Tinggalkan Balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.