Sepanjang wabak pandemik COVID-19 ini, diantara teknologi yang memperlihatkan penggunaan yang sangat tinggi ialah perisian telesidang seperti Microsoft Teams, Google Meet dan juga Zoom.

Zoom merupakan kegemaran orang ramai kerana walaupun pengguna percuma terhad kepada telesidang selama 40 minit, mereka tidak perlu melakukan sebarang pendaftaran ataupun menggunakan alamat emel untuk melog masuk kedalamnya.

Walaupun begitu, ia hadir dengan isu-isu sekuritinya sendiri, dimana ia terlalu mudah untuk dimasuki oleh pihak-pihak yang tidak diingini jika kata laluan tidak digunakan pada telesidang tersebut.

Zoom dilaporkan bakal hadir dengan kemaskini pada 9 Mei kelak untuk mengatasi masalah ini. Ini termasuklah mewajibkan penggunaan kata laluan untuk sesi telesidang mereka, dan mengaktifkan pilihan bilik menunggu dan kebolehan berkongsi skrin oleh hos sahaja secara lalai untuk pengguna percuma.

Ini kebarangkalian kerana pengguna percuma biasanya hanya akan menggunakan perisian ini sekali-sekala sahaja, dan tidak sedar akan ciri-ciri sekuriti yang sudahpun tiba melalui perisian tersebut.

Sumber : amanz.my

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.