Berita Menarik

Katak Sebagai Indikator Ekosistem Alam Yang Sihat

Pembaca : 347
0 0

Oleh : Dzulhelmi Nasir,  Radzmin Ishak & Nurul-Fatihah Abd Latip
Bahagian Penyelidikan Biologi & Kelestarian MPOB

Pencemaran didefinisikan sebagai pengenalan oleh manusia yang secara langsung atau tidak langsung, bahan atau tenaga ke alam sekitar mengakibatkan kesan buruk seperti membahayakan sumber daya hidup, ekosistem, kesihatan manusia, dan mengganggu kemudahan dan penggunaan sah lain dari persekitaran. Pencemaran boleh diklasifikasikan sebagai sumber titik atau pencemaran sumber bukan titik. Pencemaran sumber titik dapat diklasifikasikan sebagai sumber yang dapat dikenal pasti yang berasal dari lokasi yang berasingan dan dapat dikira dalam pemodelan matematik. Punca pencemaran sumber termasuk pembuangan dari kilang perindustrian perbandaran dan kilang perindustrian kilang kumbahan. Pencemaran sumber bukan titik disebabkan oleh hujan atau cairan salji yang bergerak di atas dan di dalam tanah. Bahan cemar semula jadi dan bahan cemar buatan manusia di atas tanah oleh bahan pencemar di tanah diambil oleh aliran air, akhirnya didepositkan ke tasik, sungai, tanah lembap, perairan pantai dan juga sumber air bawah tanah.

Pencemaran daripada sumber bukan titik (NPS) adalah pencemaran yang disebabkan oleh banyak sumber yang berlainan dan berbeza dengan pencemaran daripada sumber titik yang disebabkan oleh satu sumber. Pencemaran sumber bukan titik umumnya disebabkan oleh aliran air, curah hujan, pemendapan atmosfera, saliran, saliran atau modifikasi hidro-logik (hujan dan pencairan salji) yang mana pencemaran sukar dikesan kembali ke satu sumber. Sumber bukan titik adalah limpahan daripada aktiviti di bandar, pertanian, pengisian tanah dan pembinaan serta pemendapan daripada sumber atmosfera. Selain pencemaran di darat, ekosistem laut terdedah kepada ancaman daripada kegiatan perkapalan, pelantar minyak dan eksplorasi gas dan aktiviti megeksploitasi.

Pencemaran sumber titik adalah pencemaran yang berlaku melalui satu sumber yang boleh dikenal pasti daripada pencemaran air, bunyi, udara, haba, dan cahaya. Sumber titik mempunyai tahap yang rendah, membezakannya dengan geometri lain dari sumber pencemaran seperti sumber bukan titik atau sumber kawasan. Sumber disebut sebagai sumber titik kerana dapat dikira sebagai titik matematik dalam pemodelan matematik untuk memudahkan analisis. Punca sumber pencemaran termasuk air kumbahan dan air sisa serta air sisa industri. Hasil daripada pencemaran alam sekitar mengakibatkan kemusnahan habitat haiwan seperti katak. Katak adalah pilihan yang paling sesuai untuk dijadikan penunjuk semula jadi dalam ekosistem yang sihat kerana mereka boleh hidup di perairan dan darat.

Katak dikelaskan di bawah Amphibia, ‘amphi’ bermaksud dua dan ‘bios’ bermaksud kehidupan. Mereka dapat dikenali dengan (i) otot belakang yang panjang (ii) lengan depan yang pendek (iii) mata yang membonjol besar dan (iv) mulut yang besar dan lebar dan (v) tanpa ekor. Katak mempunyai kepelbagaian yang besar terutama di hutan hujan tropika yang mempunyai persekitaran yang lembap dan panas. Di Malaysia, lebih dari 100 spesies katak telah direkodkan dengan beberapa spesies endemik yang terdapat di kawasan tertentu. Mereka memiliki kemampuan untuk hidup di ekosistem darat dan akuatik. Secara umum, terdapat spesies katak yang hidup di habitat semula jadi seperti hutan, padang rumput dan padang pasir, sementara spesies lain dikaitkan dengan ekosistem yang dipengaruhi oleh manusia seperti di kawasan pertanian, bandar dan desa. Katak dapat dijumpai di tanah, di bawah daun mati, di liang tanah, di semak dan pokok, dan di air tawar. Katak mempunyai kitaran hidup yang kompleks, yang dikenali sebagai metamorfosis, iaitu satu rangkaian perubahan bentuk bentuk badan dan cara hidup. Secara umum, setelah sepasang katak mengawan, katak betina akan mencari sumber air untuk bertelur ratusan telurnya. Setelah berkembang dan telur menetas, berudu muncul dan katak memulakan hidupnya sebagai berudu di persekitaran air. Berudu memiliki nafas ekor sirip dengan mengambil oksigen daripada air menggunakan insang mereka. Di persekitaran perairan, berudu memakan alga dan kulat. Bahagian belakang dan kaki depan mula berkembang, ekor perlahan-lahan diserap, insang dalaman merosot dan diganti dengan paru-paru, dengan banyak perubahan dalaman dan luaran ketika berudu tumbuh dan berkembang menjadi katak. Setelah katak berkembang dalam bentuk badan penuh, mereka mula menjalani kehidupan mereka di ekosistem daratan.

Pada setiap peringkat kitaran hidup, katak memiliki tempat penting sebagai mangsa dan pemangsa dalam rantai makanan. Berudu memakan alga, sementara mereka dimakan oleh burung raja udang, ikan, kura-kura dan haiwan akuatik lain. Dalam kumpulan katak, katak memakan serangga seperti belalang, nyamuk, ngengat, capung dan secara tidak langsung mengawal populasi serangga. Lidah yang lembut dan sangat panjang dilekatkan di bahagian depan rahang bawah. Lidah dapat dijentikkan dengan sangat pantas dan dibalik ke belakang untuk menangkap mangsanya. Mangsa yang ditangkap terperangkap di lidah. Sebaliknya, haiwan seperti memerang, ular, dan bangau menjadikan katak sebagai sumber makanan mereka. Populasi katak menentukan kehadiran dan kepelbagaian spesies haiwan lain dan oleh itu berfungsi sebagai keseimbangan semula jadi dalam ekosistem.

Katak mempunyai kemampuan untuk menghindari dan melarikan diri dari pemangsa mereka. Kelebihan katak bersaiz kecil dan besar adalah berdasarkan ukuran badan mereka. Jika saiz ukuran lebih kecil akan sukar dicari, sementara saiz besar dapat melawan. Kadang kala, katak menggunakan kelebihan ukuran tubuhnya dengan berusaha menjadikan diri mereka kelihatan lebih besar dengan berdiri di jari kaki, atau mengisi udara di badan mereka agar kelihatan lebih besar daripada ukuran normalnya. Beberapa spesies katak palsu atau meniru diri mereka dengan benda seperti daun. Corak dan pewarnaan badan juga dapat berfungsi sebagai penyamaran dan bersatu dengan keadaan sekeliling agar tidak kelihatan. Pewarnaan badan juga mungkin sebagai tanda amaran keracunan terhadap pemangsa mereka. Sebilangan spesies katak menghasilkan cecair beracun, lendir melekit atau bahan getah seperti racun berbau busuk sehingga mengganggu pemangsa mereka. Beberapa spesies katak menjerit dan mengeluarkan suara yang kuat untuk menakutkan musuh mereka. Secara teknikal dikenali sebagai thanatosis, katak juga dapat mati secara dramatis dengan membalikkan perut, kaku lengan dan kaki serta menutup mata. Kekurangan pergerakan oleh thanatosis akan menyebabkan pemangsa mengelak untuk memakan katak mati kerana pemangsa menganggap bahawa katak mati akibat penyakit. Yang paling penting, katak menggunakan bahagian belakang ototnya untuk melancarkan badan dengan cepat dan melompat jauh dari bahaya.

Oleh kerana kitaran hidup mereka yang kompleks, mereka tumbuh dan hidup di darat dan persekitaran air, katak dapat bertindak sebagai bio-indikator yang baik. Telur dan berudu sangat sensitif terhadap perubahan dalam ekosistem perairan. Kulit nipis membolehkan air mengalir dengan bebas dan menyerap air di badan mereka ke arah mana pun. Sekiranya persekitaran air tidak bersih, telur dan berudu akan mati, atau ubah bentuk dan mutasi ketika mereka berkembang menjadi katak. Pada masa yang sama, katak juga bergantung pada sumber air untuk menjaga kelembapan badan mereka. Katak cenderung berjongkok untuk mengurangkan jumlah kulit yang terkena udara dan mengelakkan air hilang terutama di kawasan yang kurang lembap. Katak cenderung mencari sumber air dan menyerap air melalui kulit perut. Bahan kimia yang berbahaya daripada persekitaran akan masuk ke dalam badan dan secara langsung mempengaruhi katak dan akhirnya akan mati akibat pencemaran. Oleh itu, populasi katak dalam lingkungan akan menentukan kualiti ekosistem.

Artikel Berkaitan – Burung Nokturnal: Burung Hantu, Burung Tukang dan Burung Segan

Artikel Berkaitan – Mengenali dan Memahami Spesies Musang di Malaysia

Artikel Berkaitan – Burung Ciak Urasia Sebagai Biopenunjuk Kualiti Udara

Artikel Berkaitan – Peranan Semut Dalam Mengenali Pencipta

Artikel Berkaitan – Anai-Anai Sebagai Jurutera Ekosistem

Artikel Berkaitan – Kepelbagaian Fungsi Artropoda

Artikel Berkaitan – Keunikan dua Primat Malam

Rujukan

Yambun P. 2014. Amfibia Sabah. Dewan Bahasa & Pustaka, Kuala Lumpur, 194 hlm.

Kiss A. & Shelton D. (1997). Manual undang-undang alam sekitar Eropah. Akhbar Universiti Cambridge.

Lapworth et al. (2012). Pencemaran Punca Titik. Elsevier. Diperolehi dari laman web https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/point-source-pollution.

Peavy HS & Tchobanoglous G. (1985). Kejuruteraan alam sekitar (No. 628 P4).

Peirce JJ & Vesilind PA & Weiner R. (1998). Pencemaran dan kawalan persekitaran. Butterworth-Heinemann.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA AS). (2019). Runoff tercemar: Pencemaran Sumber Bukan Titik (NPS).

Chen Yushun & Lin Lian-Shin & Viadero Roger & Gang Daniel. (2007). Pencemaran Sumber Bukan Titik. Penyelidikan Alam Sekitar Air. 79 (10): 2032-2048.

EPA AS (Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat). (2018). Maklumat Asas mengenai Pencemaran Sumber Bukan Titik (NPS). Larian Bercemar: Pencemaran Sumber Bukan Titik (NPS). Washington DC.

Huang YF & Ang SY & Lee KM & Lee TS (2015). Kualiti sumber air di Malaysia. Dalam Penyelidikan dan Amalan dalam Kualiti Air. IntechBuka.

van Leeuwen CJ & Vermeire TG (Eds.). (2007). Penilaian risiko bahan kimia: pengenalan. Springer Science & Business Media.

Kredit Foto : Dzulhelmi Nasir, Pui Yong Min

sumber asal : www.majalahsains.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Tinggalkan Balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.