Berita Menarik

Merekod audio – mengurangkan gema dalam suara

Pembaca : 86
0 0

Apabila kita merekod audio didalam satu ruang, contohnya dalam studio, kita akan mendapati suara kita akan bergema. Hal ini adalah disebabkan oleh masalah echo atau gema. Echo adalah pantulan gelombang audio pada dinding bilik atau studio. Masalah ini sebenarnya menghantui saya beberapa lama. Saya bukanlah sound engineer . Jadi setelah lama mengkaji dan menelaah diinternet, akhirnya saya dapat satu kaedah yang efektif utk memperbaiki mutu bunyi terutamanya untuk mengurangkan gema.

Cara nak mengurangkan gema adalah mudah sebenarnya, kita cuma perlu mengelakkan pantulan tersebut mengenai mic semula. Panduan ini mungkin boleh membantu youtuber atau studio foto dan video seperti kami untuk meningkatkan kualiti rakaman suara.

Perhatian gambarajah dibawah.  Sender akan mengeluarkan gelombang bunyi (original wave) dan ia akan mengenai dinding (object).  Dinding ini akan memantulkan semula gelombang ini (reflected wave).

bagaimana echo berlaku

Mengenali apa itu reflection, echo dan diffusion

Cara 1: Menyerap bunyi

Anda boleh meletakkan Sound absorber panel di bucu kiri dan kanan bilik anda. Sound absorber panel bersaiz 3×4 kaki dengan ketebalan 1 inci sudah boleh memberikan kesan serapan yang berkesan. Bagaimanapun ia sangat bergantung kepada saiz bilik juga. Semakin besar bilik anda, semakin banyak absorber yang diperlukan. Sound absorber memerlukan material yang lembut dan seperti lapisan kain, foam core, dan sebagainya. Lebih tebal material, lebih banyak gelombang akan dilemahkan oleh material tersebut.

Panel penyerap bunyi

Cara 2: Menyerak bunyi

Menyerak bunyi maksudnya adalah memantulkan gelombang bunyi tersebut kepada arah yang lain. Anda boleh menggunakan kayu berdensiti tinggi yang dibentuk secara melengkung atau curvy. Menyerak bunyi memerlukan material yang keras dan dibengkokkan. QRD diffuse adalah satu jenis diffuser yang sangat effektif.

Cara 3 : Serap dan serak bunyi

Menggunakan gabungan dua teknik diatas akan memberikan kesan yang lebih baik.

Cara 4 : Guna Dynamic mic

Pemilihan mic juga sangat penting untuk memastikan kita mampu merekod bunyi yang paling dekat dengan sumber suara.

Artikel-artikel lain :

Share with your friends:

sumber asal : adhadi.com

About Post Author

hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Tinggalkan Balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.